A C-vitamin (L-aszkorbinsav, aszkorbát), ellentétben az A-, D-, E-, K-vitaminokkal, vízben oldódik. Ez azt jelenti, hogy eljut a szervezet szöveteibe, de szervezetünk nem képes előállítani, ezért naponta érdemes bevinni. Elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez és a szervezet megfelelő működéséhez.

Kutatása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki a szegedi pirospaprikában mutatta ki nagy mennyiségben. 1500 és 1800 között a skorbut, amely súlyos c-vitamin hiány következtében alakul ki, tengerészek ezreinek halálát okozta.

A kollagén előállításához szükséges, amely a test különböző részeiben található: idegrendszer, immunrendszer, csont-, porc-, köröm, inak, ízületek. Segít számos hormon és kémiai hírvivő szintézisében.

Javítja a nem hem vas felszívódását, amely a növényi élelmiszerekben, pl. a leveles zöldségekben található vas.

Kitűnő antioxidáns, amely segít megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök hatásaitól. A szabad gyökök szerepet játszhatnak a szív-és érrendszeri, daganatos és más

Részt vesz a vas-, réz- és epesavak anyagcseréjében, a folsav és egyes aminosavak anyagcseréjében, védi a szervezetet a nehézfém terheléstől.

Fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában, serkenti a leukocitákat, hogy fokozzák a baktériumok lebomlását és az antitestek szekrécióját, támogatja az interferon szintézisét, növeli a hideggel szembeni ellenálló képességet, a szervezet védekezőképességét.

A C-vitamin hő és fény hatására tönkremehet. A magas főzési hőmérséklet vagy a hosszan tartó főzési idő lebonthatja. A gyors melegítési módszerekkel vagy blansírozással megőrizhető az ételek vitamintartalma.

Nem rendelkezünk egyforma igényekkel, így a szervezet C-vitamin szükséglete is egyénenként változik, melyet életvitelünk nagyban befolyásol. A krónikus stressz, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, autoimmun gyulladások, pajzsmirigy túlműködés, emésztőrendszeri betegségek, gyomorfekély, fertőző betegségek stb. hatással vannak szintjére.

A várandósság és szoptatás is növeli szervezetünk C-vitamin igényét.
Több létfontosságú szervünk, mint a mellékvese, agyalapi mirigy, máj is tárolja, azonban naponta pótolni szükséges. Pótlása étrend-kiegészítőkkel,ill. természetes módon is lehetséges. A természetes C-vitamin tartalmú termékek az L-aszkorbinsav mellett még bioflavonoidokat tartalmaznak, melyek támogatják a C-vitamin sejtekbe jutását, valamint egyéb mikrotápanyagokat, mint pl. E-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok, cink, réz.

Fontos az immunrendszer támogatása szempontjából, így az ellenálló és erős emberi szervezet alapja.

Aktív sportolók, fizikai munkát végzők esetében a táplálékkiegészítők alkalmazása létfontosságú.