Essen néhány szó az egy ideje oly felkapott D-vitamin fontosságáról (kalciferol), nézzük meg, miért érdemes szedni, miben rejlik jelentősége? Miért kulcsfontosságú mellé az A-vitamin?

D2 vitamin elsősorban a növényekben található (ergokalciferol), D3 vitamit pedig (kolekalciferol) az állati eredetű termékekben találunk, mely 7-dihidrokoleszterinből képződik. A D-vitamin hiány szerepet játszik az immunológiai, szív-és érrendszeri betegségekben, a fertőzések leküzdésében, endokrinológiai zavarokban, termékenységi problémákban, egyes daganatos betegségek kockázatainak növekedésében.
Csontritkulás elleni kezelések alapja a D-vitamin pótlás, hiszen a kalcium anyagcserében van kiemelkedő szerepe.

Fontos megjegyezni, hogy D-vitamint ne szedjünk K, ill. A-vitamin nélkül!

Az önmagában bevitt D-vitamin megemelheti a vérben a kalciumszintet, és fokozhatja a lágyszöveti meszesedést. Az emberi szervezetben a D-vitamin segíti elő a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig a kalcium csontokba épülését végző proteinek, ill. a kalciumot az érfaltól távol tartó fehérjék aktiválásáról gondoskodik.

Az A- és D-vitamin versengenek a közös sejtreceptorokért, de egyúttal támogatják is egymás működését. Szervezetünkben a kettő vitamin aránya lényeges, ún. kapcsolódó-modell szerint működnek, ami azt jelenti, hogy az egyikből egy bizonyos dózis bevitele csökkenti a másik túladagolásának rizikóját.

Vitamin A

Vitamin A

Aki csak D-vitamint szed, az tulajdonképpen A-vitamin hiányt okoz magának.

A D3- és A-vitaminok beviteli arányára általános dózis az 1:2 (minimum 1:1), de ez az arány ennél nagyobb is lehet az A-vitamin javára, egészen 1:4-ig, ha a D3-vitamin bevitel napi 5.000 NE (70 NE/tskg.)

A D-vitamin hiány a pajzsmirigy egészségében is meghatározó lehet. Szinte az összes pajzsmirigy alulműködésben szenvedőnél D-vitamin hiány mutatható ki.

 

A D-vitamin és az anti-TPO (autoimmun antitest) szintje fordítottan arányos, azaz minél alacsonyabb a D-vitamin szint, annál magasabb az anti-TPO szintje – ez a pajzsmirigy autoimmun gyulladásában, azaz a Hashimoto thyreoiditisben szenvedő betegeknél figyelhető meg.

D-vitamin hiány esetén csökken a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta sejtek működése (a béta sejtek felszínén D-vitamin érzékelő receptorok vannak).

A megfelelő D-vitamin ellátottság gátolja a gyulladás faktorokat, ill. a CRP IR-t fokozó hatását. Mennyiségének növelése fokozza az inzulin érzékenységet.

Érdemes magnéziummal kombinálni, hiszen a D-vitamin anyagcseréhez szükséges résztvevő enzimek működéséhez nélkülözhetetlen.

Mint ahogy a skorbut hiánya sem jelent automatikusan optimális C-vitamin ellátottságot, illetve az angolkór hiánya sem jelenti még azt, hogy idális a D-vitamin szintünk, ezért időről-időre érdemes vérből vizsgálni.

Vitamin A