A táplálkozással kapcsolatban a social media felületein vagy akár a magazinok hasábjain rengeteg írás, cikk jelenik meg, egyik ellentmondva a másiknak, útvesztőbe sodorva olvasóját. A táplálkozás kifejezés számtalan fogalmat, elméletet ölel fel, újabb és újabb trendek kerülnek elő, nehéz eldönteni, mi lenne a helyes.

A táplálkozástudomány folyamatosan változik, fejlődik, naponta tanulmányok hada lát napvilágot. Természetesen léteznek bizonyos táplálkozási alapelvek, amelyek mindenki számára hasznosak lehetnek – kevesebb finomított szénhidrát, ill. cukor fogyasztása, feldolgozott élelmiszerek kerülése, de meghatározó szerepe van annak a ténynek, hogy minden ember különböző. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amely diéta vagy szokás a kolléganőnél vagy szomszédnál működött, az nem biztos, hogy nálad is működni fog. Bio individualitásunk határozza meg sajátos táplálkozási szükségleteinket. Ha odafigyelünk testünk jelzéseire, vágyaira, könnyebben képesek leszünk felismerni, melyek azok a táplálékok, amelyektől felöltődik, jobban működik, energikusabbá válik.

 

Ebben nyújt segítséget a funkcionális táplálkozás, ami a diéta holisztikus megközelítése, mely figyelembe vesz olyan tényezőket, mint az életmódod – aktivitási szinted, esetleges egészségügyi kihívásaid, stresszfaktorai. 

A funkcionális táplálkozás hasonló a funkcionális medicína gyakorlatához. A funkcionális orvoslás betegközpontú gyakorlat, nem pedig betegségközpontú. A testre, mint egész egységre összpontosít, fő célja a tünetek kiváltó okainak kezelése-mint például az emésztőrendszeri problémák, fáradékonyság, fejfájás, migrén – valamint a betegségek ok-okozati összefüggéseit térképezi fel, így az okok célzott megváltoztatásával segíti a beteget az egészségügyi kihívása megoldásában.

 

Egyes panaszok utalhatnak potenciális élelmiszerrel kapcsolatos egészségügyi kihívásokra, például tápanyaghiányra, minőségi éhezésre, ételérzékenységre vagy ételallergiára.

A funkcionális protokoll eszköztárának egyik lényeges eleme a táplálkozás, melynek alapelve, hogy az „étel az orvosság”, olyan egyénre szabott diéta, mely segítségével támogatjuk a szervezet belső egyensúlyának visszaállítását, egy vagy több rendszerében már esetlegesen kialakult funkció romlás visszafordításával a test öngyógyító folyamatainak erősítése által.

Ezzel szemben a standard táplálkozás nagyjából követi a teljes népesség számára kialakított táplálkozási irányelveket.

A funkcionális és holisztikus megközelítés az egész testre és egyénre összpontosít. Rád.

Vizsgálja az empirikus tüneteket, hogy betekintést nyerjünk, mely szervek-és szervrendszerek nincsenek egyensúlyban. Célja, hogy feltárja a krónikus egészségügyi kihívások mögött meghúzódó okokat, ill. azt, hogy miért nincs annyi energiád, hová tűnt a vitalitásod, és hogy az egészséged eléréséhez tett eddigi lépések miért nem hozták a kívánt eredményt.

Szánj időt arra, hogy megismerd Önmagad, egészségügyi kihívásaidat és céljaidat.

A tested és a szervezeted táplálkozással való átalakítása nem arról szól, hogy részt veszel egy fogyókúrás háborúban. Arról szól, hogyan hasznosítsd az étel erejét gyógyszerként, és megtanulj a testedre hallgatni. A legfontosabb, hogy megtudjuk, mire van szüksége a szervezetednek, de nem biztos, hogy ez illeszkedik valamilyen manapság divatos étrendi irányzatba.

Az én feladatom, hogy hallgassalak. Hallgassalak Téged, a megfigyeléseidet, az érzéseidet. Számos objektív forráson keresztül is hallgatlak, hogy megkapjam a teljes képet, amely átfogóan vizsgálja a fizikai állapotot, laboratóriumi eredményeket, táplálkozási szokásokat, genetikát, családtörténetet, kórtörténetet, a jelenlegi egészségügyi aggályokat, az egészségügyi és jövőbeli célokat.

A testeddel és a táplálékkal való kapcsolat kialakítása, valamint a kettő kölcsönhatásának megfigyelése az, ahol valódi átalakulások mennek végbe az egészségedben, és a testedre való odafigyelés készsége végső soron a legnagyobb és legtartósabb szövetségesed lehet egészséged és jóléted terén egész életed során.