Gyakran hallom, hogy a tejfehérjét összekeverik a laktózzal vagy egyáltalán nem is tudják, mi a különbség a kettő közt.
Laktózmentes tejet fogyasztanak, ezzel orvosolva akár már különböző egészségügyi bajokat is.

A laktóz az a tejcukor, de ha valaki tejfehérje érzékeny, akkor nem ihat laktózmentes tejet és nem ehet tejfehérjét tartalmazó tejtermékeket sem.

Statisztikák szerint az emberiség 60-70%-a szenved a következő problémáktól:
túlsúly, különbözö emésztőrendszeri megbetegedések, allergia, asztma, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, hormonrendszer-egyensúly felborulás. Ahhoz, hogy ezeket vissza tudjuk szorítani, nem a laktózmentes termékekre való átszokás a megoldás, egyszerűen abba kell hagyni a tejtermékek fogyasztását.
A tehenek teje a borjak ellátására szolgál, nem egy gyerek vagy akár felnőtt táplálására. Manapság a teheneket olyan körülmények között tartják, hogy azok képesek legyenek a folyamatos tejtermelésre, emiatt különböző szintetikus anyagokkal látják el őket (növekedési hormonok, ösztrogén). A borjaknál gyors növekedést eredményez, azonban embereknél az agyalapi mirigyre gyakorolt hatása miatt a hormonháztartás zavarához vezethet.

Miért fontos, hogy a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők ne fogyasszanak tejet?

A tej glikémiás indexe alacsony. A glikémiás index az az érték, ami megmutatja, hogy egy adott táplálék mennyivel emeli meg a vércukor szintjét. Mint kiderült, annak ellenére, hogy a tejé alacsony, mégis nagy mértékben megemeli a vércukrot. Ezt pedig a tejsavóban lévő inzulinválaszt kiváltó fehérje eredményezi, mely a sejtburjánzás fokozása mellett inzulinrezisztencia és II. típusú cukorbetegség okozója is lehet. A vércukor emelkedésre a hasnyálmirigy inzulinválasszal reagál, de ha ez túl sokszor fordul elő, egy idő után inzulinrezisztencia alakulhat ki, amelynek következményei hormonproblémák, mint pl. a pattanásos bőr. A tejben található magas ösztrogénszint miatt kialakulhatnak petefészek, ill. melldaganatok, női hormonális problémák, a vérben lévő ösztrogén-szulfát koncentráció miatt. Férfiaknál prosztata, ill. heredaganatok, gyerekeknél korai kamaszkor lesz az eredmény.

A reklámok és a régi tévhitek miatt a tejet gyakran D-vitamin pótlás gyanánt fogyasszák. Azonban egy pohár tej körülbelül 3,6 NE (nemzetközi egység) D-vitamint tartalmaz, tehát rengeteget kéne meginni ahhoz, hogy a napi ajánlott 2000NE-t bevigyük a szervezetünkbe.

A béta-kazeinnek 2 típusa létezik, ez az a fehérje, ami a legnagyobb mértékben megtalálható a tejben.

Az A1 béta-kazein Európában, Amerikában, az A2 béta-kazein pedig Afrikában és Ázsiában. Mindkettő 209 aminosavból álló fehérje, azonban a két fehérje a 67. aminosavban különbözik egymástól. Az emésztési folyamatok során az A1-es béta-kazeinből egy opiát keletkezik, melyet béta-kazo -morfin7-nek (BCM7) neveznek.

Ez a vegyület immunológiailag aktív és autoimmun eredetű betegségek kialakulásához vezethet, továbbá idegrendszeri problémák, autizmus, skizofrénia, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Továbbá a tejben lévő egyik fehérje, a butirofilin, a bélfalon átjutva immunreakciót indíthat el, ugyanis a molekuláris szerkezete nagyon hasonlít az idegeket körülvevő, beborító myelin hüvely fehérje szerkezetére. Ilyen esetekben figyelhető meg az ún. molekuláris mimikri.

Kijelenthetjük, hogy a tej fogyasztása sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel, legyen szó bármilyen életkorról, ezért érdemes kerülni.