Kalciumhiány a növényekben – Hogyan lehet megakadályozni? Ismerje meg, hogyan lehet azonosítani és megakadályozni ezt a gyümölcs csúcsot érintő betegséget.

Kalciumhiány a növényekben – Hogyan lehet megakadályozni?

A kalciumhiány elsősorban a paradicsomot, a paprikát és a padlizsánt érinti.

kalciumhiány

Paradicsom-kalciumhiány

Ezt a betegséget gyakran a gyors növekedés okozza, a nitrogén-műtrágyákkal történő túlzott permetezés, a magas só-, kálium-, az aszály, valamint az állandóan nedvesített talaj.

A túl sok nitrogéntartalmú talajon a csalán túlzott növekedése jellemző, különösen, ha állati trágyával vagy komposzttal kezelték.

A gyümölcs csúcsán barna, enyhén besüllyedt bőrréteg képződik, amely fokozatosan terjed és sötétedik.

Gyakran előfordul, hogy a termés teljesen elrothad. Termésnövekedés kezdetén, de néha később, barna folt képződik. Egy ilyen gyümölcs már nem fogyasztható, így azonnal szakítsuk le.

Egyéb abionózisok a magnézium hiánya, a napégés, a gyümölcs deformációja, a paradicsom szárának éretlensége, valamint a paradicsom leveleinek csavarodása.

 

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a növények kalciumhiányát

  • Ha lehetséges, válasszon ellenálló zöldségfajtákat. Néhány fajta egyértelműen hajlamos erre a betegségre.
  • Kerülje el a ezt problémát úgy, hogy a talajt egyenletesen nedvesen tartja, és a növények leveleit kalcium oldattal permetezi. Ne hagyja, hogy a gyökérgömb teljesen kiszáradjon.
  • Növelje a talajban lévő kalcium mennyiségét – közvetlenül a növények ültetése előtt csontliszt, tojáshéj vagy mész hozzáadásával. Ideális már ősszel.
  • kalciumhiányMulcsoljon szalmával, komposzttal, fűvel vagy takarófóliával, hogy nedves maradjon forró, száraz napokon, különösen a nyári hónapokban.
  • Támadás esetén alkalmazzon Tecnokel Calcium folyékony kalcium lombtrágyát, például BorOil, FerrumOil, hogy növelje a levél tapadását.
  • A növények mulcsozása fenntartja a nedvességet és egyenletesebb vízellátást biztosít.
  • Kerülje a magas nitrogéntartalmú műtrágyák alkalmazását, amelyek felgyorsítják a vegetatív növekedést és csökkentik a növények kalciumfelvételét. Az ideális lombtrágya, különösen a növekedés kezdetén a Biomit.