Selyemfényű puszpángmoly – Cydalima perspectalis őshonos Kelet-Ázsiában. Az első regisztrált előfordulás 2006-ban volt Németországban. Később a Selyemfényű puszpángmoly elkezdett terjedni Európa más részein is.

 

Selyemfényű puszpángmoly – Hogyan lehet megszabadulni tőle?

Selyemfényű puszpángmoly – A tojások átmérője körülbelül 1 mm, és a levelek alsó oldalán helyezkednek el. A lárvák körülbelül 1-2 mm hosszúak. De a születéstől számított négy héten belül körülbelül 3-4 cm-esek. Később a hernyó bebábozódik két levél közé, amelyet pókhálóba teker. A felnőtt lepkék általában fehér vagy világosbarna színűek.

Vijačka krušpánová

Puszpángmoly hernyó

Két-három generációig kelnek, áprilistól szeptemberig. Európa melegebb régióiban a faj évente négy generációt fog kinevelni.

Ha megtámadják a puszpángot – ( buxus ), közepétől kezdik rágni, ezért fontos, hogy ezt a jelenséget időben észrevegyük, hogy mielőbb megkezdhessük a biológiai beavatkozást. A piacon csak egy aktív termék található, a Bacillus thuringiensis kurstaki, mely biológiai alapú .

Ezek az apró baktériumok méreganyagokat választanak ki a testükből, amelyeket a hernyó belsejében aktiválnak, és amelyek később a hernyó bélfalát károsítják, ami folytán, alig tíz percen belül abbahagyja a táplálkozást, és 2-3 nap alatt elpusztul.

Ez a hatás a pillangók hernyóira korlátozódik, így a baktériumok nem károsak más rovarokra vagy emberekre.

Alapvetően csak két, 10 napos időközönként végzett permetezés után a puszpáng (buxus), ilyen módon megmenthető a puszpángmoly hernyóitól.

Selyemfényű puszpángmoly – hogyan lehet biológiailag beavatkozni

Természetesen használhatunk kémiai permetezést is, de hatékonysága nem elegendő, mivel csak a felnőtt egyedeket és a lárvákat érinti. A petékre és a bábokra hatástalan. Legfőképp amikor elégtelenül kezeljük le a puszpángot, annak teljes felületén. Ezért a következő generáció még ugyanabban az évben kifejlődik, és egész egyszerűen a puszpángmoly tojása növekedésben áttelel. Tehát semmi nem akadályozza meg abban, hogy kora tavasszal új alapot teremtsen. Sajnos a puszpáng károsodása a többszörös kémiai kezelés után nyilvánvalóvá válik. A növény sápadt és elveszíti fényét.

A Selyemfényű puszpángmoly lárvái megeszik a puszpáng leveleit és fiatal hajtásait. A fiatal lárvák csak a levelek felső részét eszik. Ennek ellenére, a puszpángmoly lárvái által megrágott levelek teljes része elsorvad és kiszárad. Az idősebb lárvák megeszik azt, ami megmaradt, és általában csak a levelek középső részét hagyják meg. Ezt a pusztítást követően – a puszpáng kiveszik.

Mivel Európában a Selyemfényű puszpángmolynak nincsenek természetes ellenségei, jelentős károkat okoz a díszkertekben.

Ázsiában a természetes ellensége például az Ázsiai lódarázs – Vespa velutina , amely az európai méhészek nagy félelme. Már 2004 óta kopogtat Dél-Franciaország ajtaján, és minden évben átlagosan 100 km-rel növeli hatókörét minden irányban. Ezeknek a darazsaknak elég volt egy alkalommal egyetlen fészkét konténerrel behozni a Kínából származó bonsai-val együtt, és újabb katasztrófa került kilátásba.

Lepinox plus hernyók ellen

Magyarországon kapható a nagyhatékonyságú termék LEPINOX PLUS amely tartalmazza a Bacillus thuringiensis kurstaki  baktériumot. A kistermelők számára a LEPINOX PLUS por formájában kapható . Jó keverni az AGROVITAL nedvesítőszerrel. Alternatív megoldásként használhat lombtrágyát természetes olajokkal.

 

Lepinox plus bakteriális rovarölő szer A Lepinox a Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítmények új generációjába tartozik, amely az ismert biológiai Biobit XL-t tartalmazza. További információ itt: Lepinox plus