Selyemfényű puszpángmoly Kelet-Ázsiában őshonos. Az első regisztrált előfordulás 2006-ban volt Németországban. Később a Selyemfényű puszpángmoly elkezdett terjedni Európa más részein is.

Selyemfényű puszpángmoly – Hogyan lehet megszabadulni tőle?

Selyemfényű puszpángmoly – A tojások átmérője körülbelül 1 mm, melyek a levelek alsó oldalán helyezkednek el. A lárvák körülbelül 1-2 mm hosszúak, de a születéstől számított négy héten belül körülbelül 3-4 cm-re nőnek. Később a hernyó két levél közé bebábozódik, amelyet pókhálóba teker. A felnőtt pillangók általában fehér vagy világosbarna színűek.

 

Selyemfényű puszpángmoly

Két-három generációt nevel ki, áprilistól szeptemberig. Európa melegebb régióiban évente négy generációt ér el.

Ha megtámadják a puszpángot – (Buxus), a közepétől kezdik rágni, ezért érdemes időben észrevenni és gyorsan beavatkozni biológiai eszközökkel. A piacon csak egy biológiailag aktív termék található, a Bacillus thuringiensis kurstaki.

Ezek az apró baktériumok méreganyagokat választanak ki a testükből, amelyek a hernyó emésztőrendszerében aktiválódnak, ezt követően károsítják a hernyó bélfalát, amely néhány percen belül abbahagyja az evést és 2-3 nap alatt elpusztul.

Ez a hatás a pillangó hernyókra korlátozódik, így a baktériumok nem károsak más rovarokra vagy emberekre.

Alapvetően kétszeri, 10 napos időközönként végzett permetezés után a puszpáng (buxus) ilyen módon megmenthető a Selyemfényű puszpángmoly pusztításától.

Hogyan lehet biológiailag védekezni

Természetesen használhatunk kémiai permetezést is, de hatékonysága nem elegendő, csak a felnőtteket és a lárvákat érinti, a petékre és a bábokra nem hat. Különösen akkor, ha nem nedvesítjük be kellőképp az egész fát. Ezért a következő generációt még ugyanabban az évben kineveli, és általában a Selyemfényű puszpángmoly áttelel a fán. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy kora tavasszal újra pusztítani kezdjen. Sajnos többszörös kémiai kezelés után a buxus sorsa nyilvánvaló. A növény sápadt, elveszíti fényét, esetleg elpusztul.

A Selyemfényű puszpángmoly megeszi a puszpáng leveleit és fiatal hajtásait. A fiatal lárvák csak a levelek felső részét eszik. Ennek ellenére a levelek elsorvadnak és kiszáradnak. Az idősebb lárvák megeszik azt, ami megmaradt, általában csak a levelek középső részét hagyják hátra. Ezek után elpusztítják az egész puszpángot, a növény elszárad.

A Selyemfényű puszpángmolynak nincsenek természetes ragadozói Európában, ezért jelentős károkat okoz a díszkertekben.

Ázsiában ragadozója például a Vespa velutina, amely veszélyt jelent az európai méhészekre. 2004 óta kopogtat Dél-Franciaország ajtaján, és minden évben átlagosan 100 km-rel növeli hatéskörét minden irányba. Elég volt egy konténerben importált fészek, amely Kínából származó bonsai-al együtt került Európába, így egy újabb katasztrófa van folyamatban.

 

Lepinox plus hernyók ellen

Bacillus thuringiensis kurstakit kaphatunk LEPINOX PLUS néven. A LEPINOX PLUS por formájában kapható kistermelők számára. Lehet keverni az AGROVITAL nedvesítőszerrel. Alternatív megoldásként használhat lombtrágyát természetes olajokkal, például a BorOilt. Ideális kijuttatási idő június, július.

Lepinox plus bakteriális rovarölő szer. A Lepinox a Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítmények új generációjába tartozik, amely az ismert biológiai Biobit XL-t tartalmazza. További információ itt: Lepinox plus