A Nagy viaszmoly olyan kártevő, amely a télre eltárolt használt viasszal táplálkozik, és közvetlenül a kaptárban lévő méhcsaládot is megtámadhatja. A Nagy viaszmoly az elhagyott kaptárakban elfogyasztja a használt viaszt.

Mivel helyettesíthető a kénes kanóc a Nagy viaszmollyal szemben?

Nagy viaszmoly – hogyan lehet harcolni ellene

Az öreg méhészek már ismerték a kénes kanócokkal való kifüstölést, amit alkalmaztak is a télire elrakott viaszból táplálkozó Nagy viaszmoly (Galleria mellonella) ellen.

Vasból nagy dobozokat építünk, ahová keretekbe rakott viaszt pakolunk, majd azokat eltároljuk télire, hogy aztán később használni tudjuk kaptárak építéséhez, bővítéséhez.

Az ember számára mérgező lehet az anyaggal való érintkezés, annak magas toxikus hatása miatt, ezért ez problémát jelent. Ugyanez érvényes a méhek számára is , akiket ilyen viaszos keretekbe költöztetünk, majd ezeket a kereteket tesszük a méz pergetőbe, amit aztán mi magunk és a gyermekeink is elfogyasztunk.

Ez a módszer, nem ment meg minket a Nagy viaszmoly problémától, mivel sajnos nem 100% -osan hatékony. A ciklus újra és újra megismétlődik, és a Nagy viaszmoly pusztítja a viaszt és gyengíti a méhészeteket. Ezért a kérdés az:

 

Létezik jobb módszer, hogy ne gyötörjük tovább magunkat és méheinket?

Ha nem ismertem volna erre a problémára más lehetséges megoldást, akkor továbbra is kénes kanócokat égetnék a nagy vasdobozomban, ahogyan nagyapám is tette.

De mivel számomra fontos a méheim állapota, és én magam is kerülök minden kémiai anyagot, így őket sem kényszerítem bele.

A Nagy viaszmoly – a B 401Certan segítségével egyszerű a keretek kezelése: irányított híg nedves oldatot permetezek rájuk, ami Aizawai szerotípus7 baktériumot tartalmaz, amely a bacillus thuringiensis mikroorganizmusok koncentrátumán alapul, és kiváló hatást fejt ki a Nagy viaszmoly ellen.

Ez a 100% -ban természetes termék, nem hagy felesleget a viaszban és a mézben, ellenben a szintén hazánkban használt másik anyaggal, a para-diklór-benzollal szemben, ami mérgező és sok országban tiltják az élelmiszerekkel való érintkezését.

Csak az egészséges méhek az erős méhek

B 401Certan ártalmatlan a méhlárvákkal és a kifejlett méhekkel szemben, és akár 100% -os hatékonysággal is bír a Viaszmoly lárvák (Galleria mellonella) ellen. Ezenkívül, nem hagy nyomokat a viaszban sem a mézben, és nem változtatja meg a méz ízét.

Védelmet nyújt egész évben, egyszeri alkalmazás elegendő hatékonyságot biztosít a következő szezonig.

Hogyan lehetséges ez?

Úgy, hogy az Aizawai 7. koncentrátum Bacillus Thuringiensis mikroorganizmusai, baktériumai  odatapadnak a viaszhoz, majd fokozatosan megsemmisítik a Viaszmoly lárva (Galleria mellonella) minden stádiumát.

Az év egészében laknak benne. Amikor üres műanyagot teszünk a kaptárba, tiszta viaszt helyezzünk be, mindenféle vegyi szennyeződés nélkül, felkészülve a méhek mézelésére. Megbizonyosodunk, hogy ezek a keretek mentesek a Viaszmoly lárváitól. A méhek biológiai kezelése fontos a méhek számára ebben az új időszakban, miután fokozottan ki vannak téve a túlzott környezeti mérgezéseknek, amiben élnek.

A méhek mézeléséhez szükséges a tiszta és kényelmes viasz „alap”.  Hiszen a gyerekágyakat szintén nem kezeljük vegyi anyagokkal a férgek, baktériumok és penész ellen.