Közönséges fülbemászó

A Közönséges fülbemászó – valószínűleg mindannyiunk találkozott már Közönséges fülbemászóvalDermaptera, amely különféle résekből előbújva lephet meg. Leggyakrabban sárgabarack és őszibarack betakarításakor látható, házrésekben, téglák, kövek és öreg fák alatt. A Közönséges fülbemászó, a kertben földön hagyott csövekből is előmászhat.

Közönséges fülbemászó – Hogyan ismeri fel őt?

Farokrészükön két kinövés látható, amelyek karmokra emlékeztetnek, ezek védekezésre szolgálnak, ill.ezzel tartják együtt magukat partenükkel párosodás során. Feje lapos, csápokban végződik, ill. látható a rágó szájszerve. Eléri az 5-25 mm hosszúságot. Hosszú teste van, és gyorsan menekül. Magyarországon 6 fülbemászóféle él. Legismertebb a Forficula auricularia.

A nőstények ősszel föld alatti kamrákat építenek, ahol a hímekkel együtt hibernálnak. 20–80 tojást raknak tavasszal. A kikelt egyedek felnőttekre hasonlítanak, csak kisebbek. A nőstény aktívan védi kicsinyeit.

A Közönséges fülbemászók főként éjszaka mozognak, amikor aktívan keresnek élelmet. Mindenevők, mindent elfogyasztanak, az elhullott rovaroktól a levéltetvekig, pillangótojásokat, kis hernyókat és más rovarokat. Kis növényeket is esznek, ezzel károsíthatva a gyümölcsfák virágát és gyümölcsét is.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ellenségeinknek kellene tekintenünk őket néhány elpusztult növény és megharapott sárgabarack miatt. Éppen ellenkezőleg, nagyszerű segítők, akik megszabadítanak minket a kártevőktől, elpusztult rovaroktól és rothadó gyümölcsöktől.

A Közönséges fülbemászónak felfüggeszthető menedékeket építhetünk gyümölcsfákra, például különféle üres csöveket vagy kerámia virágcserepeket, amelyek fejjel lefelé lógnak, fagyapotot, szalmát és fűrészport tölthetünk bele.

A fülbemászók védelme

Más ragadozó rovarokhoz hasonlóan vegyi permeteket az ő esetükben sem használhatunk a kertben. Különösen ne használjon akaricideket tartalmazó szereket. Figyelem. A kék dobozban lévő, ártalmatlan kinézetű készítmény, amelyet a kertészek előszeretettel használnak, és amelyet tavaszi lemosó néven forgalmaznak, akaricid szereket tartalmaz, használatukat követően elpusztul az összes telelő fülbemászó, katicabogár, pókfélék és más hasznos szervezetek, melyek a fák kérgeiben telepedtek meg.

Biológiai védelem révén, vegyszert tartalmazó termékek nélkül harcolhat a kártevők és betegségek ellen, ill. ezzel együtt egészséges ételeket fogyaszthat

Tavaszi lemosóként használjon réz és olaj alapú biológiai szereket olyan anyagok hozzáadásával, mint bór, vas és cink. Kocide 2000 + Prev B2, Cuprotonic + Prev B2 vagy BorOil + FerrumOil. Használja a Typhlodromus pyri ragadozó atkákat, gubacsodást okozó atkák ellen.

A szezon későbbi szakaszában használjon preventíven kén, réz alapú természetes olajokat, gombákat és baktériumokat a betegségek megelőzése érdekében. Vitisan, Alginure, HF Mycol , Imunofol, Chitopron, Trifender vagy más ökológiai készítmények, amelyeket az e-shopunk-ban talál.

Szívó-rágó kártevők ellen használjon NeemAzal, Wetcit vagy Quassia amara gyümölcsdarazsak ellen. Lepinox plus hernyók ellen.

A biológiai készítményeket óvatosan használja. Ne lépje túl az adagolást, és ne használjon szereket erős szélben és a napsütésben. Permetezzen kora reggel vagy naplementekor. Soha ne permetezzen virágzó fákat napsütéses időben. Közvetlenül heves esőzések után, vagy amikor több mint 20-30 mm eső esik, azonnal permetezzük preventíven a betegségek ellen. Igyekezzünk megelőzni a betegségeket még a kitörésük előtt. A levegő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 ° C-t.