Užitočný hmyz

Közönséges fátyolkaChrysopa – a fátyolosszárnyúak – Neuroptera családhoz tartozik. 6-10 mm hosszúra nő. A Közönséges fátyolka karcsú testtel és áttetsző membránszárnyakkal rendelkezik, 2-3 cm hosszú feltűnő érhálózattal. Kicsi fején duzzadt szemek és egy pár hosszú csáp látható. Barnás, foltos vagy élénkzöld színű.

Közönséges fátyolka – hogyan ismerjük fel?

Közönséges fátyolka lárva

A közönséges fátyolka lárvák 7-10 mm hosszúak, lapos, kicsi fejjel, nagy fogakkal és három pár lábbal rendelkeznek. A leggyakoribb a barna, a szürke és a barna-zöld szín. Katicabogár lárvájára hasonlítanak. Hazánkban a leggyakoribb faj a Chrysopa carnea.

A közönséges fátyolkák levéltetvekkel, légylárvákkal, kis hernyókkal, férgekkel, atkákkal, aknázólegyekkel és más rovarok lárváival táplálkoznak. Egy lárva élettartama alatt 200–500 levéltetűt,ill. 30–50 atkát fogyaszt egy órán belül.

A közönséges fátyolka napi 20 tojást, élettartama alatt pedig akár 800 tojást rakhat. A lárvák fejlődése 8-20 napig tart. A lárva a növényen bábozódik be. Fák kérgében és épületek hasadékaiban telelnek át.

Közönséges fátyolka – Hogyan védjük meg?

Készítsen egy felületnyi „vadont” a kertbe, ahova nem avatkozik be semmilyen módon. Néhány négyzetméter elegendő, a kert méretéhez alakítva. Hagyjon egy öreg fát a kertben, ahol a Közönséges fátyolka telelhet. Építhető esetleg rovarhotel is. Ha közvetlenül a kerítés mögött van “vadon”, akkor elegendő elhagyni a vegyi permetezést.

Levéltetvet rágcsáló Közönséges fátyolka

Ne használjon vegyi permetet a kertben .Különösen ne használjon akaricideket tartalmazó szereket. Figyelem. A kék dobozban lévő, ártalmatlan kinézetű készítmény, amelyet a kertészek előszeretettel használnak, és amelyet tavaszi lemosó néven forgalmaznak, akaricid szereket tartalmaz, használatukat követően elpusztul az összes telelő fülbemászó, katicabogár, pókfélék és más hasznos szervezetek, melyek a fák kérgeiben telepedtek meg.

 

Biológiai védekezésnek köszönhetően harcolhat a kártevőkkel és a betegségekkel, egészséges ételeket kaphat vegyi növényvédő szerek nélkül

Tavaszi lemosó permetként használjon réz és olaj alapú biológiai készítményeket olyan anyagok hozzáadásával, mint bór, vas és cink. Kocide 2000 + Prev-B2, Cuprotonic + Prev B2, vagy BorOil + FerrumOil. Használja a Typhlodromus pyri ragadozó atkát, gubacsodást okozó atkák ellen.

A szezon későbbi szakaszában használjon preventíven kén, réz alapú természetes olajokat, gombákat és baktériumokat a betegségek megelőzése érdekében. Vitisan, Alginure, HF Mycol, Imunofol, Chitopron, Trifender vagy egyéb ökológiai készítmények, amelyeket az e-shopunk-ban talál.

Szívó-rágó kártevők ellen használjon NeemAzal, Wetcit vagy Quassia amara gyümölcsdarazsak ellen. Lepinox plus hernyók ellen.

A biológiai készítményeket óvatosan használja. Ne lépje túl az adagolást, és ne használjon szereket erős szélben és a napsütésben. Permetezzen kora reggel vagy naplementekor. Soha ne permetezzen virágzó fákat napsütéses időben. Közvetlenül heves esőzések után, vagy amikor több mint 20-30 mm eső esik, azonnal permetezzük preventíven a betegségek ellen. Igyekezzünk megelőzni a betegségeket még a kitörésük előtt. A levegő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 ° C-t.