Katicabogár – Coccinella 1-9 mm méretűre nő. Gyakran élénk színű és pöttyözött. Lehet sárga, narancssárga, fehér, fekete és piros, ovális alakú, rövid csápokkal. A katicabogár lárva hosszú, többnyire szürke-kék-fekete, világos színű foltokkal.

Katicabogár – segítők a levéltetvek elleni küzdelemben

Lárvája első pillantásra egy kis krokodilra emlékeztet. Magyarországon több mint 70 katicabogár-faj található. Legismertebb a Hétpettyes katicabogár – Coccinella septempunctata .

Katicabogár lárva levéletveket eszik

A lárvák és a felnőtt katicabogár általában ragadozó. Főleg levéltetvekkel táplálkoznak, de egyes fajok férgeket, atkákat és aknázólegyeket is támadnak. A növényeken gombás szöveteket is esznek.

Mindegyik faj különféle ragadozókra specializálódott.

A felnőtt katicabogár a fák kérge alatt telel át száraz növényzetben, sziklák között, házak repedéseiben, gyakran nagyobb közösségben. Ügyesen repülnek, kora tavasszal levéltetű kolóniákat keresnek a növényeken.

Később tojásokat raknak a levelekre. A tojás ovális, hegyes, fényes és sárga. Általában 5-50 darab látható egy helyen. Egy hét múlva a lárvák kikelnek és azonnal támadják a levéltetveket. A lárva akár 20 napig is fejlődik, amelynek során akár 400 levéltetvet is elfogyaszt. Később a lárva bebábozódik. Bábból előbújik a katicabogár, amely azonnal keresi a zsákmányt, és az egész ciklus ismétlődik. Egy felnőtt katicabogár naponta 40–60 levéltetvet fogyaszt. Fejlődési ciklusa kb. 4 hét. Fajtától függően évente legalább egy generáció megújul.

A katicabogár szerepe az ökoszisztémában

A katicabogár megakadályozza a kártevők elszaporodását. A kertekben és gyümölcsösökben elsősorban a levéltetvek káros küszöbérték alatt tartását segítik elő. Sajnos a legtöbb kertész a levéltetvek első megjelenésekor kémiai kezelést vet be, így elpusztítva tojásaikat és lárváikat. Miután több mint egy hétig tart a lárva tojásból való kelése, a levéltetvek első megjelenésekor biológiailag kell beavatkozni.

Az ideális megoldás az, hogy használja a WETCIT még az első megjelenés előtt. Erősebb támadás esetén használja a NeemAzal-t . Vigyázat – ne lépje túl az előírt adagot! Ellenkező esetben a levelek megégnek. Ezek a termékek csak szívó-rágó kártevők ellen hatásosak. Az összes többi ragadozó számára a permetezés ártalmatlan. Mosogatószeres víz, a szappan és a dohány használata nem javasolható, mivel ezek a termékek minden élőt elpusztítanak a növényeken. A katicabogár lárváit is. Ezenkívül a dohány számos vegyi anyagot tartalmaz, mérgező a növényekre.

Hogyan lehet a katicabogarakat a kertben tartani?

Katicabogár és gyapjúnemez a Typhlodromus pyrivel

Katicabogár és gyapjúnemez a Typhlodromus pyri-vel

Készítsen egy felületnyi „vadont” a kertbe, ahova nem avatkozik be semmilyen módon. Néhány négyzetméter elegendő, a kert méretéhez alakítva. Hagyjon egy öreg fát a kertben, ahol a Katicabogár telelhet. Építhető esetleg rovarhotel is. Ha közvetlenül a kerítés mögött van “vadon”, akkor elegendő elhagyni a vegyi permetezést.

Biológiai védekezésnek köszönhetően harcolhat a kártevőkkel és a betegségekkel, egészséges ételeket kaphat vegyi növényvédő szerek nélkül

Tavaszi lemosó permetként használjon réz és olaj alapú biológiai készítményeket olyan anyagok hozzáadásával, mint bór, vas és cink. Kocide 2000 + Prev-B2, Cuprotonic + Prev B2, or BorOil + FerrumOil. Használja a Typhlodromus pyri ragadozó atkát, gubacsodást okozó atkák ellen.

A szezon későbbi szakaszában használjon preventíven kén, réz alapú természetes olajokat, gombákat és baktériumokat a betegségek megelőzése érdekében. Vitisan, Alginure, HF Mycol, Imunofol, Chitopron, Trifender vagy egyéb ökológiai készítmények, amelyeket az e-shopunk-ban talál.

Szívó-rágó kártevők ellen használjon NeemAzal, Wetcit vagy Quassia amara gyümölcsdarazsak ellen. Lepinox plus hernyók ellen.

A biológiai készítményeket óvatosan használja. Ne lépje túl az adagolást, és ne használjon szereket erős szélben és a napsütésben. Permetezzen kora reggel vagy naplementekor. Soha ne permetezzen virágzó fákat napsütéses időben. Közvetlenül heves esőzések után, vagy amikor több mint 20-30 mm eső esik, azonnal permetezzünk preventíven a betegségek ellen. Igyekezzünk megelőzni a betegségeket még a kitörésük előtt. A levegő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 ° C-t.