Vošky

 

Levéltetvek – Hogyan lehet megszabadulni tőlük? Ez a szívó rovar gyakran kolóniákban figyelhető meg új növényeken. Így lehet a levéltetveket organikusan ártalmatlanítani mérgező peszticidek használata nélkül. Körülbelül 4000 levéltetű faj létezik világszerte. Kis számban általában nem károsak a növényekre. A súlyos parazita betegség azonban a levelek görbülését, elszáradását, sárgulását és csavarodását okozza. A növények vitalitása általában csökken.

A levéltetvek több faja képes továbbadni a növénybetegségeket, különösen azokat a vírusokat, amelyeket szívás során juttatnak be a növény szöveteibe.

 

A levéltetvek apró, 1–4 mm hosszú egyedek.

Puha, körte alakú testük van.

A fajtól és a tápláléktól függően zöld, sárga, barna, piros vagy fekete lehet.

A kifejlett levéltetvek szárny nélküliek, de némelyiküknek szárnya is nőhet, különösen, ha                             megnövekedett a populáció.

Két csápjuk van, mindkettő a fejtetőn.

A levéltetvek nagy mennyiségű ragacsos folyadékot választanak ki, amelyet mézharmatnak                           neveznek. Ez az édes nedű a növényekre csöpög, vonzza a hangyákat és elősegíti a gombák                           növekedését a leveleken.

A levéltetvek életciklusa

Tavasszal a szárny nélküli nőstény levéltetű nimfákat hoz létre. A fiatal nimfák fokozatosan megnagyobbodnak, és egy hét alatt még több nimfa születik. Ezt az eljárást többször megismétlik, ami nagy populációrobbanást eredményez.

Ahogy a kolónia egyre növekszik, a nimfák egy része szárnyakat növeszt, és más gazdanövényekhez repül, hogy új populációt nemzzen. Nyár végén és ősz elején a szárnyas egyedek megtermékenyítik a nőstényeket, és tojásokat raknak télre.

A levéltetvek passzív szélszállításra vannak beálítva, így nagy távolságokra, nagy magasságban képesek repülni. Meleg és száraz időjárás elősegíti a levéltetvek előfordulását.

A forró nyár viszont csökkenti számukat. A szűznemzés és az óriási szaporodási képesség miatt gyorsan ellenállóvá válnak a peszticidekkel szemben.

 

Milyen biológiai védelmet kell alkalmazni a levéltetvek ellen?

  • A levéltetveknek sok ragadozója van az egészséges ökoszisztémában, ezért szükséges őket megtartani és a kertünkbe vonzani.
  • Szüntesse meg a vegyi növényvédő szerek használatát, és csökkentse az áttelelő levéltetvek mennyiségét az üvegházakban és a kertekben.
  • Helyezze a sárga ragadós lapokat a növényállványba.
  • Óvintézkedésként használjon bórtartalmú, folyékony BorOil lombtrágyát.
    Ez a levéltrágya csökkenti a kártevők, például levéltetvek, levélbogárfélék, molytetvek, tripszek és atkák általi fertőzést.
  • Telepítse az Aphidius colemani ragadozót. Egy nőstény Aphidius colemani körülbelül 300 levéltetvén élősködik. A nőstények petéiket a levéltetvekbe rakják, ahol a lárva és a báb teljes fejlődése megtörténik.
  • Használja a NeemAzal biológiai rovarölőt, amely az alkalmazás után néhány órán belül megállítja a kártevők étkezési aktivitását, és néhány nap múlva a populáció már nem fejlődik majd összeomlik.Olcsóbb változat a Karanimba Mikro, más összetevővel kiegészítve, kisebb mennyiségű nimbusolajjal. Nimbust és karanjaolajat tartalmazó lombtrágya készítmény.
  • Készítsen kivonatot a Quassia fa forgácsából. Ez a fa a Quassia amara trópusi cserjéből származik. Ez a trópusi cserje, a Quassia amara fájában keserű kvaszint és neokvaszint tartalmaz, amelyek rovarölő hatással bírnak a termesztett növények számos kártevőjével szemben.

Egyéb biológiai levéltetvekészítményeket itt találsz: Biológiai növényvédelem levéltetvek ellen