Meztelencsiga (Limax cinereo-niger). Kik ők? Mit szeretnének? Hogyan lehet ökológiai módon megszabadulni tőlük? Miért van ilyen sok meztelencsiga a kertben? Hogyan viselkedjünk velük? Vannak ártalmatlan elűzési módok? Mindezt részletesebben a következő cikkben tárgyaljuk.

Hogyan tudhatja meg, hogy meztelencsigák vannak a kertben?

A kertben lévő meztelencsigák a kellemetlen kártevők csoportjába tartoznak. Elárulja őket a hátrahagyott nyálkás út, valamint a megharapdált levelek és gyümölcsök. De vigyázat, egy napsütéses napon hiába keresné a meztelencsigákat. Szeret eső után mászni, ilyenkor nagyon egyszerűen megfigyelheti és manuálisan is eltávolíthatja őket. A növényeinken és a gyümölcseinken kívül az éjszakát és a nedvességet is kedvelik. Közismert, hogy nagyon szeretnek inni, de nem a víz a kedvencük. Soha nem tagadják meg a sört, ill. a só is halálos fenyegetést jelent számukra.

Nem ajánlott sóval meghintni őket, mivel így könnyen megsózhatjuk a talajt is. Lehetőség van sörcsapdák létrehozására, így a csigák összeszedésére is. A hajlított rézlemez is akadályt jelent számukra.

 

Meztelencsigák, hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Létezik néhány módszer arra, hogyan szabaduljunk meg ettől a nemkívánatos betolakodótól.Az Ekočlovek tanácsot ad Önnek a meztelencsigákról, legyen szó akár egy kis kertről, akár egy nagy ökogazdaságról.

Kacsa, amely meztelencsigákat eszik

Kacsa, amely meztelencsigákat eszik? Hmm. Érdekes és különösen hasznos. Kiváló alternatíva a meztelencsigák elleni küzdelemben a háziállatok tenyésztői és rajongói számára. De csak óvatosan, ezeknek a kacsáknak a tenyésztése hobbi. Napi ápolást igényelnek. Nezzük meg tehát, hogyan is működik:

Kačka pripravená zbierať slizniaky

  • Ezek a kacsák húsevők.
  • Fajtájuk pl. a Khaki campbell vagy az indiai futó.
  • A meleg évszakban sétálnak a kertben, és szisztematikusan kiszakítják a csigákat a talajból.
  • Az ilyen típusú meztelencsigák elleni védekezést elsősorban az ECOFARMS-okon alkalmazzák.
  • Természetesen nem elegendőek számukra a csigák, kiegészítő élelmet és gyakori vízellátást kell biztosítani számukra.

Nemaslug a csigák ellen

A Nemaslug parazitaférgek a meztelencsigák ellen. 6 hetes védelmet nyújtanak. Ezeket tavasszal alkalmazzák, amikor a csigák még kicsik. A fonálférgek természetesek és maximálisan ártalmatlanok az állatok és a gyermekek számára. Az alkalmazásuk nagyon egyszerű. Csak keverje össze őket vízzel és szórja be az egész területet. Hátrányuk azonban a magasabb ár. A termék előkészítés alatt áll.

                                           Ferramol compact

Egy másik elérhető készítmény a Ferramol compact. Vas-foszfátot tartalmaz, amely a természetben is megtalálható. A Ferramol compact-ot kiszórhatjuk azonnal, amint az első csigák jelenlétét észleljük kertünkben. Fontos, hogy egyenletesen szórja szét a granulátumot a növények között és az ágyások körül. A leghatékonyabban este alkalmahzható, amikor ezek a kártevők elhagyják a rejtekhelyüket. Ügyeljen arra, hogy a felület öntözve legyen; ebben az esetben a szemcsék felszívják a nedvességet, és vonzóbbá válnak a csigák számára.

Ha a granulátum másnap reggel eltűnik, az alkalmazását meg kell ismételni. A termék használata nem veszélyezteti a gyermekeket, a háziállatokat és a sündisznókat. Ezt a terméket megtalálja e-shopunkban.

Végül egy kis információ a nyálkás bérlőkről

  • A madarak számára ínyencségnek számítanak (rigók), kiszolgálják magukat, ha alacsony fűvel állnak szemben.
  • Nem tartoznak a rovarok közé.
  • Hermaphroditák, vagyis kétneműek.
  • A legtöbb kerti meztelencsiga szürke vagy sötétbarna színű.