Hangyák a kertben. Ezek az apró rovarok a Hangyák – (Formicidae) családba tartoznak. Méretük néhány mm-től néhány centiméterig terjed. A hangyákról ismert, hogy szociálisan fejlett rovarok és olyan élőhelyeken élnek, amelyet hangyabolynak nevezünk.

Hangyák és az ember

A mi szélességi körünkben a jellegzetes piros színű Fáraó-hangyát (Monomorium pharaonis) ábrázolják leggyakrabban. Károsnak tekintjük. Az étele az emberek étele.

Hegyi hangya vagy Erdei hangya (Formica rufa). Dolgozója kétszínű, vörös és sötétbarna. A hír az, hogy pusztítják eleségként a levéltetveket, de sajnos hasznos rovarokat és pókokat is. A kártevők elleni küzdelemben használják őket.

A közönséges hangya (Lasius niger) egy klasszikus fekete hangya. Ez a leggyakoribb hangya az emberi lakásokban. Gyakran vannak jelen azokon a helyeken, ahol a levéltetvek is.

 

 

 

A Myrmica nemzetség a kertekben található. Ez az a fajta, amely miatt újra és újra csípések áldozatai lehetünk.

 

 

Hangyák a kertben

Észrevette a hangyák fokozott előfordulását a kertben? Úgy érzi, hogy nem lesz könnyű harcolni velük? A kertben való jelenlétük azonban teljesen normális, melynek oka az étel és a szállás lehetősége, amelyet a kerttulajdonos biztosít.

A hangyák előnyei, amelyeket néha figyelmen kívül hagyunk

A növényeket tápanyagokkal látják el. Finoman levegőztetik a talajt is. Az általuk létrehozott útvonalak biztosítjákják a levegő és víz áramlását a talajban.

Természetes harc a hangyákkal

Akár a házban, akár a kertben, vagy akár a kerti utcákon élő hangyákkal harcolunk, tegyük természetes módon.

Ha eltávolítjuk a szívó rovarokat a növényeinkről, például a levéltetveket, akkor a hangyák maguktól hagyják el azokat. Amikor az élelmiszerforrás eltűnik, akkor ők is.

 1. Ezek a nemkívánatos rovarok fontos tápláléka a Hétpettyes katicabogárnak. Segít a levéltetvek és hangyák elleni küzdelemben. Különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben fordulnak elő.
 2. Mi lehet kényelmetlen a hangyák számára?
 1. Az e-shopban elérhető termékek a következők:

A Loxiran rovarirtó szer, amely természetes piretrint – Chrysanthemum cinerariaefolium-t tartalmaz, krizantémokból származik.

Ha nem akarja elpusztítani a hangyákat, használja az Entonem – Steinernema feltiae terméket. A Steinernema feltiae fonálférgek elűzik őket máshová. Ez egy ökológiai lehetőség, hiszen ezek a fonálférgek megtisztítják a talajt a többi káros kártevőktől is. Ebben a változatban a talajt öntözni kell.

Érdekes tények a hangyákról

 • Hatékonyan dolgoznak.
 • Más rovarok ragadozói, ahogy a lárváik is.
 • Világszerte több mint 12 000 faj található.
 • Mindenütt jelen vannak, de hiába keresnénk őket az Antarktiszon.
 • Nincsenek füleik és szemeik.
 • Kémiai jeleket (feromonokat) küldenek, amelyeket a testükön keresztül engednek ki, így küldenek üzenetet más hangyáknak.
 • A saját súlyuk 50-szeresét elbírják a vállukon.
 • Két gyomoruk van – egyet saját használatra. A második olyan ételt tartalmaz, amelyet megosztanak a hangyaboly többi tagjával.