gyermekláncfű

Miért pázsit? Mit jelent az organikus pázsit? A mai világban az organikus pázsit kertünk szerves része. Zöld, trágyázott vagy épp ellenkezőleg, tele virágokkal, organikus, esetleg még ehető is. Ezt ökológiai módszerekkel lehet elérni, ha organikus szubsztrátumokat használunk.

 

Miért pázsit?

Tudta, hogy az emberek pázsit iránti vágya az ókorra vezethető vissza? Az első pázsitot háziállatok legelték, hiszen az első fűnyírót 1830-ban találták fel. Addig csak legelő juhokat lehetett látni a kastélyok körül. Ma a gyepeket fűnyírókkal szépítik és az Ekočlovek ökológiai szubsztrátumot használ feljavításukra.

A szép legelő a gazdagság és a luxus jele volt. Ma is használják, bár ma a gazdagság szimbólumai a meglehetősen drága autók és luxusvillák.

Pázsit boom

A pázsit óriási hírnevet szerzett a huszadik században, amikor hatalmas mennyiségben termelték a vetőmagokat, műtrágyákat, rovarirtókat és herbicideket. Érdekes módon 1990-ben az Egyesült Államokban 25 milliárd dollárt költöttek a gyep gondozására. Számunkra negatív hír, hogy csaknem 5,25 milliárdot fizettek a mesterséges növényvédő szerekért. Szinte elképzelhetetlen mennyiségű pénz.

 

Miért használunk vegyszereket, amikor organikusak is lehetünk?

Miért öntenénk vegyi anyagok tömkelegét kertünkbe, ha természetes módon is tudjuk támogatni a gyepet/pázsitot? Azok, akik élvezik a frissen kaszált zöld látványát, választhatnak organikus készítményeket. E-shopunknak köszönhetően ökológiai szépségápolási kezelést vásárolhat a gyepére.

Az egyik termék a Symbiom Turfcomp: természetes gyep kondicionáló, amely képes a pázsit és a talaj hosszú távú védelmére alacsony költségek mellett. Abszorbens szemcséket tartalmaz, amelyek visszatartják a vizet a gyepben, és megakadályozzák annak kiszáradását.Symbiom Turfcomp

Bactofil A: Védi a talajt és felkészíti a pázsit vetésére, vagy egyszerűen csak a már megművelt gyep kezelésére szolgál.


Enni, vagy nem? Az organikus pázsit

Ez egy millió dolláros kérdés. Majdnem 99,9% -ban biztosak vagyunk abban, hogy az evés szóval válaszoltak rá. Tehát mit tegyünk, ha ezt a variációt választotta?

A helyes válasz az ehető pázsit. És miért éppen ehető? Mert ebben a pázsitfajtában, az ún. ökopázsitban rengeteg gyógy- és különösen tápláló növény található. Igaz, hogy kezdetben meg kell szokni az ízüket, de a salátában felszeletelve nagyon jó lesz fűszerként. Természetesen továbbra is igaz, hogy csak olyan növényeket fogyasszunk, amelyeket ismerünk.

Ehető gyepre alkalmas növények

Kíváncsi, melyik fajt ne hagyja ki az ehető pázsitból? Mutatjuk.

  • A közönséges cickafark (Achillea Millefolium) kiváló kapcsolatban áll a gyeppel, így a kaszálás után minőségigyermekláncfű komposztként szolgál. Fiatal levelei kiváló összetevői egy salátának. Még a vérnyomást is képes csökkenteni.
  • Közönséges palástfű (Alchemilla vulgaris) leveléből teát készíthetünk. Érdekes, hogy a népi gyógyászatban a beceneve női köpeny.
  • A közönséges százszorszépet (Bellis Perennis) és szárított virágait teakeverékekhez adják.
  • A cikória (Cichorium intybus) tolerálja a rendszeres kaszálást, de nem túl alacsony magasságig.
  • A pitypang (Taraxacum Officinale) sokakat idegesít. Lehet, hogy nem is tudja, mennyire hasznos lehet. Hosszú gyökerével a tápanyagokat a mélyből meríti, így hozzájárul a környező növények táplálásához is.

Végezetül néhány tanács az organikus pázsitra

  • A növények szépen nőnek maguktól, ne rongálja meg őket
  • Megehetjük őket
  • A gyomok néha nem olyan haszontalanok, mint ahogy az a mi képzeletünkben gyökerezik
  • Egy gyönyörű illatos virág jobban megpuhíthatja a szívét, mint egy sík zöld felület.