A Monília fructicola a leggyakoribb gombabetegség, amely a sárgabarack, cseresznye, őszibarack, szilva, nektarin és mandula virágait és termését támadja.

Ebben a cikkben a Monília elleni védekezést mutatjuk be.

Gyümölcs – Monília fructicola a fán telel át mumifikált gyümölcsökön, a földön és a fertőzött gallyakon is

A gyümölcs monília tavasszal megfertőzi a virágokat, majd apró gallyakká növekszik, gumókat hoz létre, amelyek viszont elpusztítják a virágszárakat. Ez a súlyos betegség óriási károkat okozhat, nagyon sok rügyet és virágot elpusztíthat. Az elhalt virágok nyárig gyakran a fákon maradnak. A fejlődő vagy érett termések kör alakú vagy barna foltokat mutatnak, amelyek gyorsan elterjednek az egész felületen, és a rothadt felületeken világosszürke spórák képződnek. A rothadt szövet viszonylag szilárd és száraz marad.

A monília spórákat a szél, az eső és a rovarok továbbítják más nyitott vagy nem nyitott virágokra és fiatal hajtásokra. Ha víz található a virág felületén – akár esőből, harmatból vagy öntözésből, akkor a spórák kicsírázhatnak és továbbjuthatnak a fába. A betegségek széles hőmérsékleti tartományban fordulnak elő, és a virágok megfertőződhetnek a nyitott rügyektől a szirmokig. Kedvező feltételek mellett a gyümölcs monília gyorsan elterjed és elpusztíthatja az egész növényt.

 

Gyümölcs monília – Hogyan lehet biológiailag védekezni ellene?

  • Monilióza

    Alma monília

    Ha lehetséges, válasszon olyan fajtákat, amelyek ellenállnak a gyümölcs moníliának.

  • Kis gyümölcsösökben a moníliát ellenőrzés alatt tarthatjuk, ha a fertőzött részeket azonnal eltávolítjuk.
  • Fontos az elhullott gyümölcs vagy annak maradványainak eltávolítása a fák alól.
  • Metsze meg a fákat időnként a légáramlás javítása érdekében
  • A fa törzsét locsoljuk, hogy elkerüljük a virágok, levelek és gyümölcsök szükségtelen nedvesedését.
  • A fák metszése után használjon Dendrosan balzsamot , Dendrosan viaszt vagy Arbosan balzsamot az összes sérülés és seb kezelésére, ill.rovarok és betegségek elleni védekezésként.

 

Milyen biológiai terméket válasszon a fák védelme érdekében?

Réz vagy kén tartalmú gombaölőket, 7-10 naponta egyszer alkalmazza a fertőzött fákra a virágzás kezdetétől a növekedési időszak végéig. A készítményeket késő este használja amikor a beporzó aktivitása minimálisra stabilizálódik, ill. a hőmérséklet 25 ° C alá esik. Kén és réz használatakor használjon védőfelszerelést, például kesztyűt, védőszemüveget, légzőkészüléket és hosszú ujjú védőruhát.

A védelem alapját a réz- és kénkészítmények , például a Kocide 2000, CuproTonic , Controlphyt Cu és Thiovit Jet képezik .

Szilva monília

A monília elleni védelemhez használhatjuk az Alginure-t is, amely támogatja a növények gombafertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Hínárkivonatot, növényi aminosavakat, alginátokat és foszfonátokat tartalmaz. Használja megelőzésként is. A csökkentett adagot keverhetik kén- és rézkészítményekkel.

A Chitopron hasonló elven működik, amely növényi elicitorként működik és növeli a növény gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét. Kitozánt tartalmaz, amelyet kitinből nyernek. A kitint kivonják a garnélák és más rákok csontvázából. A hatás fokozása érdekében keverhető réz készítményekkel. Ne használja virágzáskor!

Az Imunofol hasonló elven működik .

Az e-shopunkban minden terméket megvásárolhat. Egyetlen termék sem káros a Typhlodromus pyri atkákra. Ne lépje túl az adagolást, ill. mindig kövesse a használati utasítást.