Botritisz – Szürke penész – A növények széles körében előforduló Szürke penész ( Botrytis cinerea ) gombás betegség, amely különösen nedves és hideg időben terjed gyorsan.

Botritisz – Szürke penész – Hogyan lehet azonosítani és kezelni?

A betegség tünetei szürke színű lágy, pépes foltokként jelennek meg a leveleken, szárakon, virágokon és a gyümölcsökön is. A foltokat szürke gombaréteg vonja be, különösen akkor, ha magas a páratartalom. A gyümölcsök, növények összezsugorodnak és elrothadnak.

Szürke penész a paradicsomon

A szürke penész gyakran közvetlenül a talaj felett, sűrű növényzetben és sűrűn benőtt fák tetején is előfordul. Eleinte már elszáradt növényi virágokon fejlődik ki, később azonban gyorsan átterjed a növények más részeire is. A betegség raktározási helyeken is előfordulhat, ahol a gyümölcs és a zöldség rothadását okozza .

Botritisz – A szürke penész szkleróbia formájában áttelel a növényen, a talajban vagy a talaj felszínén. A spórák akkor kezdenek fejlődni, amikor optimális körülményeik vannak. Ehhez 7-15 ° C körüli hőmérsékletre és 93% feletti páratartalomra van szükség. Szél vagy eső továbbítja őket a virágokra és a fiatal levelekre, ahol csíráznak és bejutnak a növénybe. A csírázó spórák ritkán hatolnak közvetlenül a növények zöld és egészséges szöveteibe, de bejuthatnak a növények és fák már kialakult sebeibe. A növényi dugványok különösen fogékonyak a fertőzésre.

Botritisz – Szürke penész – Hogyan védekezhetünk biológiailag ellen?

 • Botrytis – Szürke penész epren

  A gyümölcsfák koronájának visszavágásával és levegőztetésével.

 • A növények közötti légkeringés javításával
 • Ne ültessük túl sűrűn a növényeket
 • Fertőzött növények metszésekor ne felejtse el fertőtleníteni a metszőollót minden vágás után úgy, hogy áztassa a fertőtlenítő oldatban.
 • Ha növényeket termeszt beltérben vagy üvegházakban, és nem tud megfelelő szellőzést biztosítani, használjon egy kis ventilátort a légáramlás javítására.
 • Tartsa a növények alatti talajt tisztán és növényi hulladéktól mentesen.
 • Adjon elegendő mennyiségű szerves komposztot a növények alá .
 • A talajtakarás megakadályozza, hogy a gombák spórái csapadék és öntözés közben a virágokra és levelekre terjedjenek , mert felszívja a vizet, így a gomba spórái nem tudnak fepattanni a növényekre.
 • A kora reggeli öntözés után hagyja, hogy a növények nappal megszáradjanak.
 • Ne komposztálja a fertőzött növényi leveleket vagy szárakat, és ősszel alaposan tisztítsa meg a kertet, hogy elpusztítsa a penészspórák telelő területeit.

A rézen, káliumon és olajokon alapuló gombaölők segítenek megvédeni a növényeket a betegség spóráitól. A virágzás kezdetén alkalmazza őket, és 7-10 naponta folytassa a betakarításig. A gombaölők különösen akkor hatékonyak, ha az időjárás-előrejelzések hosszú, hideg és párás időjárást jeleznek előre.

A HF – Mycol növényi kivonatok és édesköményből származó növényi olajok keverékének hatékony készítménye, amely növeli a növények belső ellenállását a lisztharmattal és a szürke penésszel szemben. Nedvesítőszerként is működik. Keverhető Vitisan-nal. Olcsóbb változata a Floravita Sio .

Botrytída na malinách

Botrytis – Szürke penész a málnán

A Vitisan a kálium-hidrogén-karbonát szabadalmaztatott formuláját tartalmazza, amelyet általában az élelmiszerekben használnak – számos növénybetegségre hatásos és akár 2 hétig is védelmet nyújt. A legjobb védelem érdekében ismételje meg a kijuttatást 1-2 hetes időközönként. A Vitisan megváltoztatja a levelek pH-ját, megakadályozva ezzel a spórák csírázását.

A CuproTonic , a Kocide 2000 vagy a Controlphyt Cu alkalmazható a rézkészítmények közül. Rézkészítményeknél ügyeljen a védelmi időszakra.

A káliumtrágyákból használhatja az Aquasilikat-ot, amely a növény felszínén a pH növelésével alkalmatlan körülményeket teremt a micéliumok számára, ill. a Power OF-Kt a növekedés serkentéséhez.

A parazita gombákon alapuló biológiai készítmények közül használhatja ezeket a készítményeket

Biológiai fungicid Trichomil – elnyomja a fitopatogén gombák vegetatív micéliumának növekedését, valamint a micéliumok, spórák sejtfalának, és a plectenchymek lízisét okozza. Kontakt készítmény, védi a gyökérzetet is.

A Trifender hiperparazita gombát tartalmaz, amely elősegíti a növények növekedését. Növeli a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét (például Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Botritis stb.). Ennek eredményeként a gyökér kapillárisai növekednek. Főleg ősszel és kora tavasszal alkalmazható.

A GLIOREX és a CLONOPLUS is hasonló elven működik .

Az összes biológiai növényvédőszert megvásárolhatja e-shopunkban.