csonthéjasok baktériumos elhalása

A csonthéjasok baktériumos elhalása Apoplexia vagy sárgabarack-stroke néven ismert. Ismerjük még az őszibarack hirtelen hervadásaként vagy fabénulásként.

Ebben a cikkben utánajárunk, hogyan kezelhető a csonthéjasok baktériumos elhalása.

 

Hogyan lehet megszabadulni e baktériumtól természetes technikák alkalmazásával?

Ezek a fehér baktériumok leggyakrabban a cseresznye és a szilvafákon fordulnak elő, de megtámadhatják a sárgabarackot, az őszibarackot és más egyéb

csonthéjasokat is. Ha a fa törzsén vagy ágaikon borostyánszínű mézgát találunk, akkor bizonyossággal megerősíthetjük, hogy a fa megfertőződött ezzel a baktériummal.

Mivel a fák tavasszal aktívan növekedni kezdenek, megfigyelhetjük, hogy ezekből a sérült területekből savas aromájú, mézszínű váladék folyik ki. Ez a rész később elsötétül, mint a környező egészséges kéreg, de az alatta lévő szövet nedves, vöröses-barnás feketéssé válik.

Kis idő múlva az ágon vagy a törzsön az érintett terület felett a levelek elfordulnak és sárgává válnak. A növekedés teljesen leáll, ill. az ág vagy az egész fa végül teljesen elpusztul.

Ezt a baktériumot Pseudomonas syringae-nek hívják

A Pseudomonas syringae baktérium, a metszés után megsérült, vagy már létező sebek kérgén keresztül jut be a fába. A téli fagy tavasszal további fertőzéseket okozhat. A bakteriális fertőzések ősszel, télen és kora tavasszal (hideg és nedves időben) fordulnak elő, eső, víz hatására, ill. a nem megfelelő időben történő metszéssel terjednek.

Egy másik kórokozó is elősegíti a baktérium terjedését,  a Leucostoma cincta gomba

A Leucostoma cincta gomba könnyen behatol a holt kéregbe, különösen a szunnyadási időszakban. A kéreg alatt megjelennek a fekete, lencse alakú gyümölcstestek. A fertőzést aszkospórák és konídiumok terjeszthetik. Ha a gomba nem növekszik az ág teljes kerületén  a fertőzés helyén, akkor az vegetatívvá válik. Ha a teljes kerület megsérül, az ág minden része a fertőzés környékén kiszárad.

Hogyan lehet biológiailag védekezni a fák baktériumhalálát okozó gombák és baktériumok ellen?

  • A fertőtlenítés, a fa viasszal és balzsammal történő kezelése, valamint a metszés helyes ütemezése.
  • A megfertőzött fák és ágak kérgét durva kefével tisztítjuk, eltávolítunk minden későbbi kártevőt és maradványaikat.
  • A metszéshez éles és fertőtlenített eszközöket használjon.
  • Kerülje a metszést kora tavasszal és ősszel, amikor a baktériumok a legaktívabbak.
  • A mély, téli alvás ideje alatt ne vágja el az ágakat, mivel ez kedvező feltételeket teremt a fertőzésekhez.
  • Égesse el az elhalt ágakat
  • Csontéjasokat a termések betakarítása után metsszük!
  • A metszés utáni sebeknek simáknak kell lenniük.
  • Azonnal kezelje a metszett felületet Dendrosan balzsammal , Dendrosan viasszal vagy Bio Plantella Arbosan balzsammal, és ne felejtsük el a metszőollókat az előkészített fertőtlenítő oldatba merítéssel fertőtleníteni. Használhatja a kiváló SONETT – Ökológiai felület fertőtlenítő spray-tisztítószert a fertőtlenítéshez.
  • Ha fák körül fűnyírót használ, kerülje a kéreg roncsolását a fertőzés megelőzése érdekében.
  • Távolítsa el a gyomokat és a füvet a fiatal fák környékéröl, hogy javítsa a légáramlást, a törzs és a korona száraz maradjon.
  • Ősszel érdemes befesteni a fatörzset és a vastag ágakat latex fehér szinűre.
  • A már látható sebeket kivághatjuk az egészséges részekig.
  • Az elszáradt részeket lehetőség szerint a legközelebbi egészséges ágra kell visszavágni. Az ilyen beavatkozás legmegfelelőbb időpontja a tavasz , virágzás idején, amikor a legkevesebb a fertőzés kockázata és a sebek gyorsan gyógyulnak. Ideális száraz időben, hogy víz ne kerüljön a sebekbe.
  • A fertőzött ágakat es gallyakat égessük el és a sebeket Dendrosan balzsam , Dendrosan viasz, vagy Arbosan balzsam Bio Plantella készítnyekkel kezeljük.A fák baktériumhalála megelőzésében a rézgombaölő szerek is sikerrel járnak. Az eredmények azonban nem 100% -osak. Javasoljuk, hogy használja őket a gyümölcsfák általános biológiai védelmének részeként .Kombinálja a rézkészítményeket a Chitopronnal, amely növényi elicitorként szolgál és növeli a növény gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét. Kitozánt tartalmaz, amelyet kitinből nyernek. A kitint kivonják a garnélák és más rákok csontvázából. Ne használja virágzáskor!