Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, mely attól függően, hogy a test melyik részét támadja meg, lehet „szervspecifikus”, ebben az esetben egy szerv érintett, míg a „nem szervspecifikus” rendellenességeknél több szerv vagy szervrendszer is érintett lehet.

Körülbelül 80 különböző autoimmun rendellenesség létezik, és a nőknél magasabb arányban fordul elő.

Lényege, hogy a szervezet a saját fehérjéit anitgénnek ismeri fel és ezek ellen ellenanyagot termel.

Az immunrendszer sejtjei, az úgynevezett T-limfociták (T-sejtek) speciális receptorokat használnak a felületükön az idegen mikrobák, például baktériumok és vírusok azonosítására. Általában a test szöveteire reagáló T-sejteket a csecsemőmirigy, az immunrendszernek a szegycsont mögött elhelyezkedő szerve pusztítja el. A pusztulás elől menekülő „öntámadó” T-sejteket egy trigger aktiválja, ezután utasítják a B-limfocitákat (B-sejteket), hogy termeljenek antitesteket az adott szövet, szerv ellen. Az ilyen antitesteket „autoantitesteknek” nevezik. Gyulladás alakul ki a megtámadott szövetben, szervben, vagy testrészben és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, akár el is pusztulhat. Az immunrendszer képtelen védekezni, hiszen a hiba épp ott lépett fel.

Rheumatoid arthritis

Kialakulásában a genetikai hajlam felelősségét hangsúlyozzák, de fontos tudnunk, hogy a genetika önmagában még nem mindenható, nem dönti el a sorsunkat, hanem csak a lehetőségeket, kockázatokat veti fel. Ez csak a fegyver, magától nem sül el. Ami meghúzza rajta a ravaszt, azaz epigenetika, azaz a környezeti és életmódbeli tényezők összessége, ami az egyén életében az egyes gének kifejeződését szabályozza. Tehát lehet, hogy van egy kis genetikai hajlamunk (prediszpozíció), de hogy az érvényre jut-e, megnyilvánul-e majd, abba nekünk magunknak is van beleszólásunk.

Néhány gyakori autoimmun betegség:

Hashimoto thyroiditis – a pajzsmirigy szöveteit támadja,

1-es típusú cukorbetegség – a hasnyálmirigyet érinti,

Graves- Basedow – kór – pajzsmirigy túlműködéssel jár,

Gyulladásos bélbetegség – magában foglalja a fekélyes vastagbélgyulladást, Crohn-betegséget,

Sclerosis multiplex – az idegrendszert érinti.

Psoriasis – a bőrt érinti.

Rheumatoid arthritis – az ízületeket érinti.

Szisztémás lupus erythematosus – a szisztémás kifejezés azt jelenti, hogy a teljes szervezetet érinti, a test különböző szerveit támadja meg

Psoriasis

A hagyományos nyugati orvoslás szerint ez a betegség még gyógyíthatatlan, azonban az új típusú funkcionális medicína már jó eredményeket ér el a betegek állapotának javításán.

A hangsúly ez esetben is a gyökérokok feltárásán van, nem elég a tüneteket és a következményeket kezelni.
Megfelelően beállított étkezéssel, eletmód-váltással, a szervezet makro-és mikrotápanyagokkal való ellátásával az életminőség nagy mértékbe korrigálható.

A Hashimoto thyroiditis-ről egy nagyon átfogó szakmai cikket itt olvashattok: https://www.gyogyitojod.hu/hashimoto