Ajánlás a szőlőskert biológiai védelméhez

                                                            A szőlőtőke biológiai védelme

A hideg időjárás következtében az utolsó májusi héten a hajtások növekedése lelassul. Az időjárás-változásra való tekintettel, az esőzések és a várt meleg hullám következtében kisebb záporokkal, nagyobb az esély a szőlőtőke megbetegedésére.

                                                                    Szőlőlisztharmat

(Erysiphe necator Schw.) (szin. Uncinula necator (Schw.) Burr) (szin. Oidium tuckeri Berk.)

A szőlő biológiai védelme – lisztharmat

A szőlőlisztharmat (Erysiphe necator) a szőlőtőke minden zöld színű szövetét támadja. A betegség első tüneteit már a kora tavaszi időszakban észlelhetjük. A megfertőződött rügyeket micéliumokból álló fehéres bevonat borítja. A leveleken fokozatosan megjelennek a világos foltok, amelyek matt fényükkel tűnnek ki. Idővel az érintett területeken micéliummal borított fehér bevonat képződik. Az erősen megfertőződött levelek fokozatosan lehullnak.

Az elsődleges fertőzés kora tavasszal történik, amikor a szőlőtőke rügyezni kezd és a micélium az egészséges növényi szöveteket kezdi támadni. A vegetációs időszak alatt ezekről a területekről továbbterjed. A betegség kialakulását a meleg, száraz periódusok segítik elő. A csírázás optimális hőmérséklete 24-28°C. A hideg és csapadékos időjárás képes lemosni a micéliumot, ezzel részben meggátolva a továbbterjedést. Ugyanúgy a magas, 32°C feletti hőmérséklet szignifikánsan lassítja a terjedést, számos esetben pedig teljesen megállítja. Nagyon fontos, hogy időben elvégezzük a zöldmetszést. A korai vegetációs fázisban szükséges a fürtök körüli levelek részleges eltávolítása.

                                                                Ajánlott védelem

                                        A szőlőtőke biológiai védelme

 • Az első kezelést rügyezéskor ajánlott kezdeni és kén alapú készítményeket alkalmazni, a Boroil termékkel kombinálva (0,2%-os koncentrációban). Szükséges, hogy a hőmérséklet elérje minimum a 15°C-ot.

 • A következő védekezést még virágzás előtt érdemes bevetni a Folicit készítménnyel (0,4%-os koncentrációban), virágzás után azonnal PowerOf-K (0,8%-os koncentrációban) és FerrumOil (0,2% koncentrációban) kombinációja ajánlott.

 • Az időjárástól függően szükséges védelmet biztosítani a fejlődés későbbi fázisaiban is, egészen a szőlőbogyók puhává válásáig a PowerOf-K (0,8%-os koncentrációban) és BorOil (0,2% koncentrációban) termékekkel.

 • használhatunk Vitisan és HF-Mycol készítményeket is

 • Abban az esetben, ha a lisztharmat a gyümölcsszárat támadja meg, PowerOf-K (0,6%-os koncentrációban) és Folicit (0,3%-os koncentrációban) termékeket használjunk.

 • Szintén használhatunk CoCana – Kókusz szappan készítményt, amely javítja a védőszerek hatását. Ez a termék kuratív módon gyógyítja a lisztharmattal való erős megfertőződést.

                                             Szőlő peronoszpóra (Plasmopara viticola)

Szőlő biológiai védelme – Peronoszpóra

A peronoszpórát a Plasmopara viticola gomba okozza. A kórokozó széllel, esővel, vízcseppel terjed, miközben elsődlegesen a levelek fertőződnek meg. A betegség esős, meleg időjárás esetén terjed, ha a hőmérséklet a csapadék utáni két napban nem csökken 10°C alá.

A szőlő peronoszpóra leggyorsabban 22 és 26°C közötti hőmérsékletintervallumban fejlődik, lappangási ideje 3-4 nap. A peronoszpóra kezdeti tünetei a kerek, sárgás, olajos foltok a leveleken, amelyek különböző nagyságúak. A levelek alsó fele fehér foltokkal fertőződött, miközben az érintett levélrészek egy idő után megbarnulnak, nekrotikussá válnak és elhalnak.

Ha a levélfelületen nagyobb mennyiségű folt képződik, a levélfelület nagyobb része elhal, amely következtében a levelek elszáradnak és lehullnak. Fontos megemlíteni, hogy a szőlőszemek hajlamosak a megbetegedésre, amíg el nem érik a borsó nagyságot – növekedésükkel fokozatosan csökken a megfertőződésre való hajlamuk. Gazdasági szempontból a virágzat és a szőlőfürt megfertőződése csökkentheti a terméshozamot, esetleg a teljes termés elhalásához vezethet.

                                                        A szőlőtőke biológiai védelme                                                              

                                                                      Ajánlott védelem

Preventív megelőzésként a szőlő peronoszpóra megjelenése előtt ajánlott a növény levegőztetése, az alkalmas élőhely kiválasztása, a szőlőfürt körüli leveleknek az időbeni és alapos eltávolítása és a toleráns termésfajták termesztése.

Több kutatás során beigazolódott, hogyha a gombaölő készítményeket még az oospóra optimális feltételek melletti csírázása során használjuk, ez a megelőzési módszer hasznosnak bizonyul a szőlőtőke peronoszpóra elleni védelmére.

 1. Imunofol 0,2% (2,0 l/ha) + CuproTonic 0,2% (2,0 l/ha) – ökologikus védelem

 2. Chitopron 5% (0,3% koncentrációban) + CuproTonic (0,2% koncentrációban) vagy CuproTonic (0,5% koncentrációban) virágzás előtt, virágzás közben, virágzás után, egyéb védelem csapadékos időjárás esetén.

 3. A Chitopron termék helyettesíthető Memcomba, Altela vagy Alginure készítményekkel.

Ideális ezeket a termékeket Vermivital és Rokohumin trágyával kombinálni.

                                    Szürkepenész – Botrytis csomórothadás (Botrytis cinerea Pers.)

Szürke penész – Botritisz

A botrytist – szürkepenészt a Botryotinia fuckeliana patogén okozza, konídium stádiumban a Botrytis cinerea. A szőlőtőke összes zöld színű részét fertőzi, de a legtöbb kár az érésben lévő szőlőszemeket éri, amelyek megbarnulnak, összezsugorodnak és sűrű, szürke bevonattal – a Botrytis cinerea gombával borítottak.

A szőlőtőke különböző termésfajtáinak más-más az ellenálló-képessége a megbetegedéssel szemben. A fogékony fajták közé tartozik például a Bouvier, Leányka, Müller-Thurgau, Neuburgi, Szerémi zöld, Veltelíni korai vörös, portugáliai kékfrankos és St. Laurent szőlőfajta. A botrytis elterjedését a szőlőtőke virágzása utáni esőzések segítik és a 18-21°C közötti hőmérséklet, valamint a bogyók bárminemű mechanikai károsodása (például a fagy, rovarok, a szőlőszem fiziológiai szétrepedése, stb.)

                                                            Ajánlott védelem

A szőlőtőke védelmét szürkepenész és fehér színű rothadás ellen a fenofázisban (egyedfejlődés szakaszai) kezdjük, amikor a lisztharmat és a peronoszpóra ellen is fellépünk. Ekkor még a szőlőbogyók borsónyi nagyságúak, esetlegesen a szőlőfürt bezárulása előtt, hogy még a tőhöz is jusson permet. Mindez függ az időjárás-változástól és a megbetegedés terjedésének optimális feltételeitől.

 • PowerOf-K (0,8% koncentrációban) + BorOil (0,2% koncentrációban) használata – a szőlőfürt bezárulása előtt, a szőlőszemek megpuhulásának kezdetén, vagy

 • mikrobiális NovaFerm® SIRIUS (1,2%) készítmény használata virágzás után, a szőlőfürt bezáródásakor, a szőlőszemek puhulásának kezdetén.

 • Vagy HF-Mycol + Vitisan és Wetcit kombinációját

 • Ideális ezeket a készítményeket Vermivital és Rokohumin termékekkel kombinálni.