A gyümölcs- és díszfák tavaszi permetezése gombás megbetegedések, lombosmohák, zuzmók és kártevők ellen megelőző jelleggel ajánlott, a termesztés legfontosabb fázisaként tartják számon. Tél végezetével, még a tavasz beköszönte előtt meg kell kezdeni az előkészületeket a gazdasági szezonra. Az áttelelt kártevők megsemmisítése képezi alapját a gyümölcs- és díszfák, valamint a szőlőtőke egész éves védelmének. Ha a kártevőt még a tojás- vagy lárvastádiumban elcsípjük, tehát még akkor, amíg nem okoz nagyobb kárt, a tavasz előtti permet ekkor lesz a leghatékonyabb.

Betegségek elleni prevenció

Az időbeli megelőzés kémiai rovarirtók nélkül is lehetséges, így megtartva a természetes egyensúlyt a gyümölcsösben, a szőlőültetvényeken, az üvegházban és a kertekben. Az ökoember weboldal ezért egy hasznos listát készített Önöknek azokról a termékekről, amelyek útmutatóként szolgálhatnak a kertjük ökologikus tavasz előtti gondozásáról.

A betegségek elleni védekezés során olajos készítmények bizonyultak hatásosnak, mint a Prev-B2, BorOil, HF-Mycol, FerrumOil, amelyek tapadásfokozó segédanyagként használatosak. Ezeket még tovább kombinálhatjuk a Chitopron, Alginure, Imunofol és további termékekkel.

A penész áttelelő spóráitól és a kártevő gombáktól a Clonoplus és Gliorex termékek szabadítanak meg, valamint a Trichoderma asperellum gombát tartalmazó további Trifender készítmény.

A gyümölcs- és díszfák tavaszi permetezése

A tavaszi permetet a lisztharmat, varasodás, barna rothadás, rozsda, antraknózis (fenésedés) betegségekre vonatkozóan ajánlatos választani. A gyümölcs- és díszfákon áttelelt összes kártevőt pusztítjuk. Elsősorban ezek tetvek, atkák, pajzstetvek, teknős pajzstetvek, almavirág zsizsik, körtelevélbolha, geometrikus lepkék, stb.

Tavasszal permetként olajos készítményeket használjunk – BorOil, Prev-B2, FloraVita Citro, Karanimba mikro, melyek kombinációban a réztartalmú Kocide 2000, CuproTonic, Controlphyt Cu termékekkel nagy hatással vannak a kártevőkre.

Ha Typhlodromus pyri ragadozó atkákat vetettünk be, akkor a ként csak a következő évben, korlátozott mennyiségben használjuk. A ként szintén keverhetjük Aquaszilikáttal, vagy olyan olajos termékekkel, amelyek mellékhatása a kártevők ellen irányul, főleg a szőlőtőkénél.

Tavaszi permetezésnél +15°C és +25°C közötti hőmérséklet ajánlott. A termékek keverésénél mindig a keverési táblázat, az útmutató és a készítmények pH tartalmát követjük. Az időjárást illetően fontos az időzítés, a szélcsend a megfelelő. A készítmények applikációja rügyezéstől a virágrügyek megjelenéséig a legalkalmasabb, a fafajtától függően. A permettel ne spóroljunk, alaposan nedvesítsük be az ágakat és a fatörzset.

A gyümölcs-és díszfák tavaszi permetezése – Alma varasodás

Ne feledkezzünk meg a termőtalajról

A termőtalaj a növények élő hordozója és éppen az van hatással a termés összetételére és a kinézetre. A szükséges tápanyagok és élet nélkül a földben, nagyon meg kell magunkat erőltetni annak érdekében, hogy jó és egészséges termés teremjen.

A termőföld kártevőktől való megtisztítására a következő parazita fonálférgeket tartalmazó készítményeket használjuk:

  • Entonem (drótférgek)

  • Capsanem (lótücsök, réti lószúnyog)

  • Larvanem (cserebogarak, ormányos rovarok)

  • Bora – Beauveria bassiana BB1 gombatartalommal, amely hatékonyan elpusztítja a kisebb talajlakó kártevőket. Fonálférgekkel is kombinálhatjuk.

  • NovaFerm Viva szintén bakteriális készítmény.

Trágyázás

Mikorrhiza gombák

Trágyázásra a legjobb a saját komposzt, de ha nem rendelkeznek elegendővel, az ajánlatban megtalálható a VermiVital – vermikomposzt. Ugyanúgy készítettünk új, olasz, termőtalajba használható Italpollina, Guanito és Tribú márkájú trágyákat. Ezek az ökologikus mezőgazdaságban megengedett trágyák, a legnagyobb előnyük, hogy a termésfajták váltakozása mellett 2-3 évet is kibírnak a talajban.

Bakteriális készítmények és mikorrhiza gombák kombinációjával a talajban, valamint a nem túlzott földmegmunkálással pár év leforgása alatt ismételten életet lehelhetünk a földbe, ráadásul megszabadíthatjuk a nehézfémektől és a múltban használatos rovarirtók maradványaitól.

„Az ember nézőpontjából, a mikorrhiza gombákkal való termesztés a növényvédelem új biotechnológiájának számít.”

Kártevők elleni hasznos tippek és tanácsok

A gyümölcs- és díszfák tavaszi permetezése

Tetvek

A gyümölcs- és díszfák tavaszi permetezése – Tetvek

A permetezés virágzás előtt történik. Ha nem valósult meg még tavasszal, akkor a tetvek továbbterjedése során javasolt a védelem. A fiatal fákon elvégezendő védekezés nélkülözhetetlen, mivel a szívótevékenységnek köszönhetően az ágak nemcsak legyengültek, hanem a fa növekedése jelentősen korlátozott, ami komplikálja a metszést.

Ha a fákon megjelentek a tetvek, azonnali közbelépés javasolt.

A szívó és faló kártevők ellen a leghatékonyabb a NeemAzal, de az előfordulás első időszakaiban elegendő a Prev-B2, Wetcit, Floravita Citro, BorOil, FerrumOil és egyéb citrusos illóolajat tartalmazó készítmények.

Atkák

A védelmet tavasszal, még az almafák virágzása előtt kell elkezdeni, amikor a lárvák 75%-a kikelt. A kezeletlen fákon az atkák természetes ellenségeikkel, a parazita atkákkal, poloskákkal, tripszekkel és más egyedekkel találják szemben magukat. Az atkák elleni biológiai védelem az ültetvényekben és szőlőskertekben a Typhlodromus ragadozó atkarend segítségével valósul meg. A gyümölcsfákon tavasz előtti permetként az atkák és lisztharmat ellen az Aquasilikát levéltrágya kénnel való kombinációja használatos.

Pajzstetvek

A kártevő elleni fontos védőintézkedés a megvásárolt növények ellenőrzése. A fertőzött területekről vásárolt terméseket nagyon alaposan meg kell figyelni. A kártevők visszaszorítása tavasz előtti permettel ajánlott, a rügyek megnagyobbodása és a rügyfakadás közötti időszakban. A Chilocorus nemzetség katicaféléi is a pajzstetvek predátorai.

Geometrikus lepkék

2 m hosszúságú faágon, 2-4 lerakott pete észrevételekor használjuk a tavasz előtti permetet, általában rügyezés után és virágzás előtt. A Bacillus thuringiensis baktériumokat tartalmazó biológiai készítmények hatásossága 70-80%. A Lepinox plus termék, valamint a NovaFerm, NovaFerm Viva, NovaFerm Sirius vagy NovaFerm Orion bakteriális készítmények is tartalmazzák. A fatörzsön mászó nőstény példányok ellen ragadós lapok elhelyezése szükséges a fatörzs felületén. A fatörzs alsó felébe helyezzük el őket. Esetleg használhatjuk a Chemstop ecofix terméket is.

Molyok

Molylárvák

A teljesen kifejlődött lárvák a talajtakaró alatt vagy a lehullott levélzet alatti földben telelnek át a gyümölcskertekben. Tavaszra a lárva bebábozódik. Ahogy a lárvák kikelnek, azonnal a leveleken táplálkoznak. Utána elkezdenek belefúródni a termésbe.

A fa körüli talajt, a fatörzset és a nagyobb ágakat a parazita fonálférgeket tartalmazó Entonem termékkel érdemes permetezni, amely 60-90%-os bizonyossággal pusztítja el a termőföldben áttelelt molyokat. A mechanikus elővigyázatosságok közül ajánlatos a megfertőzött területeket kivágni és oltóviasszal bekenni.

Tipp: Ha széncinegéket vonzunk a kertbe, a molyok mennyisége máris valamivel megcsappan. A molyok ellenfeleinek tekinthetők a futrinkák és a ragadozó poloskák is.

                                   A gyümölcs- és díszfák tavaszi permetezése

                               

                                      Nyugati dióburok-fúrólégy, az új kártevő

Európában a fúrólegyek legfőbb gazdaszervezetei a közönséges dió és az őszibarackfa. A dióburok-fúrólégy jelenlétének fő ismertetőjegye a gyümölcshéjon található szúrásnyomok, amelyek a tojásrakás után keletkeztek. A megfertőzött területeken lárvák figyelhetők meg. Korai kártevés esetén a termés összezsugorodik, megpuhul és lehull a fáról.

A Nyugati dióburok-fúrólégy ellen használjunk termőföldbe applikálható Beauveria bassiana BB1 gombát tartalmazó Bora készítményt. A használata tavasszal javasolt, vagy kétszer ősszel, beöntözés formájában a dió fakoronája alá. A gyepre szintén használhatunk parazita fonálférgeket tartalmazó Entonem terméket, ezt nem fontos beledolgozni a földbe. A fakoronában alkalmazzuk az európai cseresznyelégy elleni csapdákat. A fakoronában is végezzük el a permetezést. Idáig a Spintor termék volt kipróbálva hatásosan. Viszont egy szezon alatt 7-11 permetezést kellett végrehajtani.

Jelenleg a NovaFerm Orion készítménynek vannak jó eredményei. Mivel a baktériumok a fakoronában tovább életképesek, egy szezon alatt csupán 3 permetezést kell végezni. Tapadásfokozó szerként ajánljuk hozzáadni a BorOil terméket, valamint kis mennyiségű rezet – ideálisak a CuproTonic, vagy a Kocide 2000 készítmények. Ezáltal védjük a diót az olyan megbetegedések elől is, mint a xantomonaszos levél- és gyümölcsfoltosság (Xanthomonas arboricola pv. juglandis), a dió antraknózis (Gnomonia leptostyla) és az alternáriás foltosság (Alternaria nucis). Ha a megbetegedés erős lefolyású, a permetbe hozzáadhatjuk még a NovaFerm Sirius terméket is.