Az almatermésűek varasodása – elsősorban az almát és a körtét támadja meg. Az almavarasodást a Venturia inaequalis gomba, a körtevarasodást a Venturia pirina gomba okozza. Terjedését elsősorban az esős időjárás segíti.

Hogyan lehet felismerni és ellenőrizni a varasodást, bevált organikus és természetes módszerek alkalmazásával?

 

Varasodás – A Venturia inaequalis az alma és a körte súlyos betegsége, amely a leveleket és a terméseket támadja.

Ez a gombás betegség halványsárga vagy olívazöld foltokat hoz létre a levelek felső felületén. Sötét, bársonyos foltok jelenhetnek meg a levelek alján is. A fertőzött levelek csavarodnak, kiszáradnak és nyár elején lehullhatnak.

A varasodásnak hasonló tünetei vannak a gyümölcsökön és a leveleken is. A varas foltok mélyen helyezkednek el, gombás sporával a középen. Amikor ezek a foltok érlelődnek, barna varasodást képeznek. A fertőzött gyümölcs deformálódik és megrepedhet, lehetővé téve más másodlagos organizmusok megjelenését. A nehéz gyümölcsök már az érésük kezdetén lepotyoghatnak.

 

A varasodás a leveleken és a talajon telel át

 

A varasodás kialakulását a tavasszal és a kora nyári időszakban jellemző nedves és hideg időjárás segíti elő.

Körtevarasodás

A penész spóráit a szél és eső hordja szét. Heves esőzések során a víz felpattan a földről, igy a penészspóra a

virágokra, levelekre vagy termésekre kerül.

Nedves vagy esős időszakban az újonnan kialakult levelek hajlamosak a fertőzésre. Minél hosszabb ideig nedvesek a levelek, annál súlyosabb a fertőzés.

A spórák áprilistól júniusig terjednek, tehát ezek a hónapok kritikus időszakot jelentenek a varasodás elleni küzdelemben.

Az almatermésűek varasodása gyorsan terjed 12,5–23,5 ° C hőmérsékleten. Ha meleg az idő és nincs csapadék, a fertőzések száma jelentősen csökken, esős és nedves időben viszont jelentősen növekszik, így ültetvényekben elpusztíthatja az alma és a körtefák teljes termését.

Almatermésűek varasodása – Hogyan lehet védekezni biológiailag? 

 

Almavarasodás az almafán

  • Ha lehetséges, válasszon rezisztens fajtákat a varasodás ellen.
  • Temesse el, ill. semmisítse meg a fertőzött leveleket, hogy csökkentsék a gombás spórák számát, amelyek már készen állnak a betegség következő tavaszi újjáéledésére.
  • Öntozze este vagy kora reggel a fákat.
  • Terítsen komposztot és szalmaréteget a fatörzstől távolabb, hogy fedje a talajt és megakadályozza a penész spórainak fákra jutását.

A varasodás elleni biológiai készítmények közül ezeket is felhasználhatja:

 

A siker érdekében két hétig alkalmazza a Kocide 2000, a CuproTonic vagy a Controlphyt Cu rezet, mielőtt a betegség tünetei megjelennek. Alternatív megoldásként kezdje el alkalmazni, amint a betegség először megjelenik és ismételje meg 7-10 napos időközönként, amíg az első gyümölcs ki nem alakul.

A PREV B2 folyékony lombtrágya egy narancsszínű olaj, melynek mellékhatása, hogy kiválóan alkalmazható gombás betegségek ellen és ellenállóvá teszi a növényeket a következő kártevők ellen: levélbogárfélék, levéltetvek, molyok, tripszek, atkák. Csökkenti a lisztharmat és a szürke penész kialakulását. Áztató szerként is felhasználható.

A rézkészítményekhez hozzáadhatChitopron-t is, amely növényi elicitorként szolgál és növeli a növény gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét. Kitozánt tartalmaz, amelyet kitinből nyernek. A kitint kivonják a garnélák és más rákok csontvázából. Ne használja virágzáskor!

Az Immunofol a Chitopronhoz hasonló elven működik.

Egy másik készitmény, a Vitisan, amely az élelmiszeriparban általánosan használt kálium-hidrogén-karbonát szabadalmaztatott összetételét tartalmazza, és sok növényi betegséget elpusztít, legalabb 2 hétig nyújt védettséget. A legjobb védelem érdekében ismételje meg 1-2 hetente. A Vitisan megváltoztatja a levelek pH-ját, ezáltal megakadályozza a spórák csírázását. Rézkészítményekkel is keverhető.

Az e-shopunkban minden terméket megvásárolhat, ezeket a termékeket engedélyezték az ökológiai gazdálkodásban való felhasználásra.