Az Almamoly  a világ összes olyan területén megtalálható, ahol almát termesztenek. Az Almamoly- Cydia pomonella az almaültetvények egyik legpusztítóbb kártevője.

 

               Almamoly – hogyan lehet felismerni?

Imágója sötétszürke; az elülső pár szárny csúcsához közel bronzos-aranyszerű, fekete rajzolattal. Szárnyának fesztávolsága 15 – 20 mm. A szárnyak végén mindkét oldalon csokoládé színű folt látható. Alkonyati állat.

Felnőtt egyed – Almamoly

A nőstény tojásokat rak, és rózsaszínű vagy krémes fehér lárvák kelnek ki belőlük. A hernyók közvetlenül a termésbe rágják be magukat, mert csak ott van számukra megfelelő mennyiségű nitrogén. A járatok fúrásakor kiürítik a székletüket, amely felhalmozódik a bejárati lyuk körül. A kár csökkenti a gyümölcs piaci értékét, és emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi.

Egyéb gazdaszervezet lehet a Pyrus communisPyrus communis, SárgabarackPrunus , Juglans regiaJuglans regia és egyéb gyümölcsfák.

Az Almamoly és életciklusa

Egy almába fúrt Almamoly

A teljesen kifejlett lárvák a laza kéreg alatt, vagy a talajban, a gyümölcsösökben lehullott levelek alatt telelnek át. Tavasszal a lárva bebábozódik. Az imágók májusban kelnek ki, majd párosodnak és a nőstények tojásokat raknak.

Az almafák virágzásának idején jelennek meg nagy mennyisegben, majd 50–60 tojást raknak a levelekre és a gallyakra. Egy nőstény akár 120 tojást is rakhat egy-két héten keresztül. A tojásrakásra kora este kerül sor, ha a hőmérséklet legalább 16 ° C.

Amint a lárvák kikeltek, rövid ideig a levelekkel táplálkoznak. Később elkezdenek bemászni a gyümölcsbe. A lárvák három hétig táplálkoznak, majd elkezdenek megfelelő helyet keresni a fészkeléshez. Két generációt produkálnak évente. Az utóbbi meleg időszakban azonban az Almamolyok harmadik generációja is megjelent Magyarországon.

Hogyan lehet védekezni biológiailag?

  • Kora tavasszal kaparja le a laza fa kérgét az áttelelő lárvák eltávolítása céljából.
  • Kis gyümölcsösökben és kertekben ez megfelelő módszer a fertőzött gyümölcsök védelmére, összegyűjtésére és ártalmatlanítására.
  • Ha a hőmérséklet megengedi, akkor az Entonemben lévő Steinernema feltiae parazita fonálférgeket permetezheti a fatörzs és a nagyobb ágak körül a talajra, amely minden bizonnyal megsemmisíti a talajban telelő Almamolyok 60–90% -át.
  • Használjon feromoncsapdákat a támadás idejének meghatározására a párzási időben, hogy képes legyen időben beavatkozni egy megfelelő biológiai védekezéssel, mivel a lárvák csak rövid időt töltenek a leveleken, mielőtt befúrják magukat. Termésbe fúródás után a Lepinox plus már nem hatékony az Almamolyok ellen.
  • A leggyakrabban használt készítmény a Bacillus thuringiensis ssp. Kurstaki Lepinox plus, amelyek hatékonyak a pikkelyesszárnyú molylárvák ellen ( AlmamolyCydia pomonella, Szemes tükrösmolySpilotana ocellana , Argyroploce variegana, Aranyfarú szövőEuproctis chryssorhoea, Nagy tűzlepke dispar, GyűrűsszövőMalacosoma neustrium, Amerikai fehér medvelepkeHyphantria cunea, Kis téliaraszolóOperophtera brumata ) és nem csak gyümölcsfákon.
  • Az Almamoly ellen a gyümölcsösökben is használhatjuk a Trichograma petefürkészt (különösen a Trichogramma evanescens fajt ), amely tojásokat rak a kártevő tojásaiba és azokban fejlődik tovább. Trichoplus -Trichograma néven forgalmazzák a hernyók ellen.
  • Utolsó lehetőségként a SpinTor alkalmazható, amely a spinosad hatóanyagot tartalmazza. Ez a természetben, a talajban található, melyet a Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs aktivitása útján nyernek. A SpinTor kontakt rovarirtó szerként működik. De érdemes óvatosan használni, mivel a SpinTor nem szelektív, más állatokat, beporzókat és méheket is elpusztít. Ezért ne használja nap közben, napsütéskor. Hasonlóan mint a Lepinox plus, csak akkor működik, ha az Almamoly még nem fúrta be magát a gyümölcsbe.
  • Tipp kertészeknek: Tavasszal rögzítsen kartondarabokat a fához, hogy az Almamoly oda be tudjon bábozódni. Rendszeresen ellenőrizze a kartont, és szükség esetén távolítsa el.