E rémes külsejű rovar (Lótetű – Gryllotalpa gryllotalpa) látványa szinte minden kertészt megfagyaszt. Ha már megjelent egy Lótetű a kertben, minden bizonnyal már gondot okozott. Miután egy felnőtt nőstény Lótetű tojásokat rakott, valószínű, hogy abben az évben nem marad sok termés. A Lótetű lárvái mindig éhesek, óriási károkat okoznak a föld alatt, a növények gyökereinek csípésével és evésével. Ezután a növények elpusztulnak.

Lótetű – hogyan ismerhető fel?

A felszínen csak a tenyészidőszakban, májustól júniusig láthatóak. A párzás után a nőstények fészekkamrát ásnak a talajban 5-25 cm mélyen. A fészekben 200–400 tojást tojnak. E tevékenység során a nőstények átharapják a gyökereket, ezzel elpusztítva a növényt. Három hónapon keresztül több fészket építenek.

Lótetű vagy Lótücsök

A felnőtt Lótetű – más néven Lótücsök – egész Európában előfordul. Testhossza kb. 5–7 cm. Fentről nézve sötétbarna, hasi részen szürkésbarna. A hengeres testet finom szőrszálak borítják. Nagy csápok találhatóak a fején.

A megkeményedett első szárnyak rövidek, de a hátsó szárnyuk alkalmas a repülésre. Nagyon ritkán repül, kivételes jelenség. Inkább éjszakai állat, nappal ritkán látható.

Háromszög alakú feje még inkább hozzájárul félelmetes megjelenéséhez. Első lábai erősek és alkalmasak ásásra. A tojások fehérek, kissé laposak, a lárvák halványsárgák. A lárvák a talajban telelnek 0,5–2 m mélységben.

A közönséges lótetű lárvái kelés után humusszal táplálkoznak, de később a föld alatt a növények gyökereit rágják. A fertőzött növény elhervad, majd kiszárad. Csak az életük harmadik évében raknak tojásokat. Fejlődésük tehát akár 2 évig is eltarthat. De ez idő alatt rengeteg kárt okoznak.

 

A probléma akkor válik elviselhetetlenné, ha nem kezdődik meg a védekezés ellenük

Egyszerű matematikával is kiszámolható, hogy ha a lárvák százai beérnek és újra tojásokat raknak, abból katasztrófa születik. Ezért van Magyarországon sok olyan terület, ahol a Lótetűk túlnépesedtek és megsemmisítik az emberek veteményeseit, apró gyümölcsöket, gyepet és dísznövényeket.

A zöldségek közül elsősorban a sárgarépában, a káposztában, az uborkában, a sütőtökben, a paradicsomban és a hüvelyesekben okoznak kárt. A legnagyobb kárt a fiatal növényekben okozzák párzás és a tojásrakás idején.

Gryllotalpa gryllotalpa

Ezek a hatalmas monstrumok nem ismerik a kerítéseket, így szomszédokról szomszédokra terjednek. Riasztó azonban az, hogy bár a természetben viszonylag sok természetes ellensége van, például varjak, baglyok, seregélyek, macskák és vakondok, éppen őket űzzük ki sok esetben kertjeinkből.

Az emberek kiűznek és gyakran megölnek vakondokat, mert aláássák növényüket és megsemmisítik gyönyörű pázsitjaikat. Seregélyeket lőnek, mert ellopják gyümölcsüket. Számomra ismeretlen okból mérgezik a ragadozókat, mint például a sasok, sólymok és baglyok, és alapvetően elzavarnak minden élőlényt, ami a kertjükben található.

A probléma azonban az, hogy minden lénynek megvan a helye ebben a törékeny ökoszisztémában. Ha kihúzunk akár egy cikket is ebből a rendszerből, akkor egy bizonyos élőlény elszaporodik. Ebben az esetben a Lótetű.

A Lótetűk érzékenyek a hidegre, ill. egész évben hozzá kell férniük a talajvízhez. A rendkívül meleg tél miatt viszont a fagy elmarad az utóbbi években.

 

Lótetű – milyen biológiai növényvédő szert használhatunk?

Ahol nincs természetes ellenség, csak a kémia segít. A kertészeknek legtöbb esetben ez a véleményük, és mindent öntenek a talajba, ami a kezük ügyébe kerül. Ez egy újabb csapás a már törékeny és elpusztult ökoszisztémára. Nincs regisztrált, 100% -ban hatékony vegyi anyag e talajkárosító ellen, ill. a piacon elérhető szerek kevés hatékonysággal bírnak, a talajhoz hozzáadott egyéb vegyi anyagok az ökoszisztéma összeomlását okozzák.

Van azonban biológiai megoldás, a parazita fonálférgek – Steinernema carpocapsaeformájában, amely ezeket a kellemetlen rovarokat elpusztíthatja. Az alkalmazást tavasszal vagy ősszel kell elvégezni. Ezek a fonálférgek megtámadják a Lótetű lárváit és bennük tovább szaporodnak. Bizonyos baktériumokat választanak ki, amelyek belépnek a gazdaszövetekbe, ezáltal néhány napon belül elpusztulnak. Nincs hatással az emberekre vagy a háziállatokra, fokozatosan eltűnnek a talajból.

Nematodes – A Steinernema carpocapsae más kártevőket is megsemmisít a talajban. Hatásuk nagyon sokrétű, így megtisztítják a talajt a kártevőktől. Csak rajtunk múlik, hogy helyreállítunk-e a kertben egy stabil ökoszisztémát. A weboldalunkon tanácsokat és megfigyeléseket írok az ökológiai gazdálkodásról, saját tapasztalataimból, valamint más emberek tapasztalataiból, akik úgy döntöttek, hogy más utat, nevezetesen a fenntartható gazdaság útját választják. Önön múlik, melyik utat választja, és hogy mit jelent a kertje az Ön számára. Nematódákat vásárolhat üzletünkben Capsanem néven.