Talaj. Hogyan tegyük termékennyé? A talaj az élet alapvető szükségleteinek többségéhez nélkülözhetetlen “kreatív anyag”. Kialakulása egy marék porral kezdődik.

WILLIAM A. ALBRECHT

Tehát hogyan kell megfelelően gondoskodni a talaj megmunkálásáról, és hogyan trágyázzuk megfelelően?

Talaj. Hogyan tegyük termékennyé?

-Mi a talaj? Hogyan képzeljük el?-

talaj

Talaj horizontok

Azokban az időkben, amikor a talaj nem függött a kémiai alkotóelemektől és a mechanikus talajműveléstől, az emberek szemében szent volt.

A talaj a Földanya, más néven Gaia.

Mit értünk talaj kifejezés alatt? A földréteg, barna, száraz, sötét, nedves, omlós, szemcsés … sok asszociáció létezik. Amikor elkezd ásni a kert talajába, rájön, hogy sok rétege van. Ezeket a rétegeket talajszinteknek is nevezzük.

Három horizontot ismerünk. A szint, B és C szint. Az A szint a kilúgozási szint, B az akkumulációs szint, a C pedig a mállott anyakőzet, a regolit. Az anyakőzet ugyanolyan fontos számunkra, mint pl.az esővíz.

Az alapkőzet típusa szerint megkülönböztetünk agyagos, homokos, mészkő talajt.

Mindegyikünknek van egy bizonyos típusú talaja a kertben. Hogyan vigyázzunk rá?

Nem segítünk gyomirtókkal vagy növényvédő szerekkel, hanem éppen ellenkezőleg, ártani fogunk. A talaj olyan, mint a testben áramló vér. Ha testünkben a vér tiszta és méreganyagoktól mentes, testünk egészséges lesz, és szó szerint sugárzunk. Ugyanez vonatkozik a növényekre is. Ha a növény egészséges talajban él, akkor nem lehet beteg. Az a kertész, aki nem rongálja a talaját, hanem éppen ellenkezőleg, újraéleszti, csodálattal figyelheti, ahogy virágai ragyognak, és gondozásának eredménye gyönyörű és egyben ízletes gyümölcsök, zöldségek lesznek. Pontosan ezt érhetjük el szerves trágyáinkkal.

Amit tehetünk, hogy segítő kezet adunk nekik állati műtrágyák, komposzt, vetésforgó és talajtakarás formájában.

Trágyák

Ahogy egy régi kertészeti bölcsesség mondja: “A műtrágya nem szent, de csodákra képes.”

Trágyázhatunk ásványi és szerves trágyákkal valamint komposzttal.

Mielőtt egy bizonyos műtrágyatípusról döntene, tisztában kell lennie azzal, hogy a kertész vagy mezőgazdász legfőbb célja, hogy talaja minél élhetőbb legyen. A megfelelő trágyázás ezt elősegíti.

Trágyázás ásványi műtrágyákkal

Az ásványi műtrágyákat nitrogén műtrágyákból állítják elő, például (nitrogén, foszfor, kálium vagy kalcium).

Vessünk egy pillantást a leghíresebbre, és ez az NPK. Ez a háromkomponensű ipari műtrágya a három legfontosabb elemet tartalmazza: nitrogént, foszfort és káliumot. A legtöbb NPK-só nagymértékben savanyítja a talajt. A klasszikus NPK, mint tudjuk, nem ad életet a talajnak.

Az Ekočlovek által ajánlott speciális műtrágyák

A szerves trágyázással kapcsolatos újdonságaink a Guanito, az Italpollina és a Tribú, melyek szerves-ásványi műtrágyák. Előnyük az elemek fokozatos felszabadulásában, a nitrogén kimosódási veszteségeinek csökkentésében, a műtrágyák csökkentett alkalmazásában és a fémek (Fe, Mn, Zn) jobb oldhatóságában rejlik.

Szárított baromfitrágya – Italpollina. Kiválóan alkalmas magvak, virágok és gyümölcsök (paradicsom, kukorica, karfiol, sütőtök) felhasználására.

Szerves trágya maximális foszformennyiséggel – Guanito. A foszforra a virágok, a magvak és a gyümölcsök kifejlődéséhez van szükség.

Talajtrágya – Tribú. Az állati trágya kiválóan alkalmas levelek, rügyek fejlődésére.

Válasszon könnyebb és zöldebb változatokat az e-shopunkban.