Sündisznó – a Keleti sün (Erinaceus roumanicus), Magyarország egész területén él. Az elmúlt évtizedben az Európai sün (az Erinaceus europaeus) is megjelent Magyarországon.

Ismerje meg az életét

Kistermetű állatok közé tartozik, testhossza 15-32 cm. Súlya elsősorban évszaktól függ. Télen akár 2 kg is lehet, de a hibernáció végén csak kevesebb mint 400 g-ot nyom. A hátán 5000–7000 tüske van, 2-3 cm hosszú.

Veszély vagy esés esetén a sündisznó összegömbölyödik, ezáltal védi a teste többi részét.

A tüskék elnyelik az ütéseket, ugyanakkor megóvják a ragadozóktól. Végtagjaik rövidek és robusztusak hátul.

Jellemzője a nagy szem, körülötte sötét szőrökkel és széles fülekkel, amelyeknek köszönhetően kitűnő a hallása. Az orrát oldalra fordítva szimatol, nagyszerű a szaglása, ennek köszönhetően tud éjszaka élelmet találni.

A sündisznó magányos életmódot folytat, sötétben és éjszaka aktív

Szeret az emberek közelében letelepedni kertekben, gyümölcsösökben, parkokban, a mezőkön és az erdők szélén. Elbújik a talajban vagy kifordult gyökerek között, és sűrű növényzetben is. Menedékként szolgálhat egy faláda nyílással, valamint egy egyszerű, elhullott levelekkel borított ágkupac, amelyben fészket hozhat létre. Ideális a kert sarkában, félreeső és csendes helyen.

A sündisznó nagyon jó úszó. A tüskék általi védelem miatt megengedheti magának, hogy zajosan mozogjon – általában botladozik, liheg és sustorog.

Főleg hernyókat, rovarokat, földigilisztákat és csigákat fogyaszt. Időnként madarak tojásait, gyíkokat, de kígyókat, rágcsálókat, valamint más elpusztult állatok testét, ill. növények gyümölcsét is. Naponta 150–200 g ételt fogyaszt.

A sündisznó nagyon ellenálló az állati méregekkel szemben, így mérgező rovarokat is képes enni, nem okoznak problémát a méhek, darazsak és részben immunis a kígyóimarásra is. Gyümölcsöket is fogyaszt, de nem veti meg a háziállatainknak kikészített ételeket sem.

 

Sündisznó – nyár végén készül az áttelelésre

Sokkal több ételt fogyaszt ebban az időszakban. Súlya gyorsan növekszik, három hét alatt megduplázódik.

Március és június között szaporodik, általában 2-7 utódot hoz a világra, 40 napos vemhesség után. A kölykök születésüktől kezdve 2 héten keresztül vakok. Két hét elteltével kinyílik a szemük, és hamarosan vadászni indulnak anyjukkal, sípolással kommunikálnak egymással.

Valójában a sündisznó alvás közben hibernált állapotban van. Lelassítja a légzését és a testhőmérsékletét 2–6 ° C-ra csökkenti. Ezután átkapcsol az “automatikus hőmérsékletszabályozásra”, és megpróbálja kompenzálni a hőveszteséget, hogy a belső hőmérséklete ne essen fagypont alá, ami végzetes lenne.

Téli álomból akkor ébred fel, ha a külső hőmérséklet meghaladja a 15 ° C-t. Ha januárban hirtelen felmelegedés következik be, a sündisznó felébredhet, így sok energiát elhasználhat. Ez csökkenti a zsírkészleteit a tél hátralévő részében. 

Sok sündisznó elpusztul az úton, mert meleg eső után a földigiliszták kimásznak, ahol a sündisznók könnyen elfoghatják őket.

Mi a sündisznó funkciója az ökoszisztémában?

A sündisznók természetes ellenségei a róka, a borz és ragadozó madarak. 5-6 évig élnek.

Sündisznó kölyök

A sündisznó sok rovarot fogyaszt, ezért hasznos az ökoszisztémában. Étvágyával és éjszakai sétáival megtisztíthatja a kertet számos kártevőtől. Például az Egyesült Királyságban népszerű segítő a kertek rovarirtásában. Az állatjogi aktivisták arra buzdítják az embereket, hogy építsenek nekik biztonságos házakat.

Ha napközben találunk sündisznót, ez problémát jelenthet. Általában egy egészséges sündisznó elrejtőzik a nap folyamán, ezért viseljen kesztyűt, mielőtt megfogná, megszúrhatja és megharaphatja Önt.

Ha életerősnek és egészségesnek tűnik, otthagyhatjuk, ahol találtuk, mert a közvetlen közelében lehetnek kölykök, amelyek nőstény nélkül nem maradnak életben.

Amikor egy sündisznót találunk veszélyes helyen, egy építkezésen, az autópálya mellett, az úton, vigyük vissza a legközelebbi, de biztonságos zöld zónába. Ha azonban úgy tűnik, hogy segítségre van szüksége, akkor legjobb, ha egy újsággal vagy faforgáccsal ellátott dobozba tesszük, amelyet le lehet takarni. Ha kint már hideg van, csavarjunk egy üveg meleg vizet törülközőbe, majd tegyük mellé. A sötétség és a meleg megfelel neki.

 

Mikor segíthetünk egy sündisznón?

  • ha találunk egy sündisznót, amely napközben szabadon mozog
  • ha találunk egy kölyköt anya és testvérei nélkül
  • ha sérültnek látszik – (törés – gyorsan képes regenerálódni)
  • ha húzza a hátsó lábát, problémái lehetnek a gerincével vagy az idegeivel
  • hálóba vagy kötéllel összefonódva találjuk
  • ha még nem érte el a 600 g minimális súlyt októberben, ami biztosítja a hibernáció fennmaradását: ebben az esetben meleg helyre kell vinni, etetni szükséges és lehetőség szerint nem hagyni, hogy elaludjon.

Sündisznó – gyógyulás után vigyük vissza a vadonba

  • ha a fészekben találja egészségesen, hagyja békén
  • ha egy elhagyott fészket találunk, ne avatkozzunk be, a nőstény valószínűleg vadászik a közelben
  • ha az anya elhagyta a kölyöksündisznókat, vegye fel a kapcsolatot állatorvossal, aki tájékoztatást nyújt Önnek a gondozásukról.