Vinič s mykorhíznymi hubami

Szőlőültetvények mikorrhiza gombákkal – gondozzuk a kerteket, parkokat, gondozzuk a fákat, gyümölcsösöket, erdőket, szőlőültetvényeket létesítünk, minden gazda a maga elképzelései szerint. Kevesen tudják azonban, hogy a körülöttünk lévő zöld növények évmilliókkal ezelőtt a tengerből a szárazföldre kerültek a mikorrhiza gombáknak köszönhetően, amelyek azóta az összes növény 90% -ának fontos szövetségesévé váltak.

Az ókortól kezdve az ember szoros kapcsolatban állt a környezetével és a természettel, amelyben él

A növények tápanyagokat kaptak a talajból, melyek még nem voltak szennyezettek nehézfémekkel vagy más méreganyagokkal. A tápanyagbevitel során a növények a mikorrhiza gombákra támaszkodtak, amelyekkel kialakulásuk óta szimbiózisban éltek. A mikorrhiza gombák segítették a növényeket a földi környezethez való alkalmazkodásban mind a mai napig.

Sajnos, az ember azzal, hogy a természetet megpróbálta a saját képmására alakítani, vakmerő cselekedeteivel és a túlzott vegyszerhasználattal megváltoztatta a környezetet és megzavarta az évezredek óta működő természetes körforgást. A maximális haszon vágyával kezdte elfelejteni az egyes fajok természetes együttélését, és ezzel elérte együttműködésük megszüntetését.

Hasonló elmozdulás történt a mikorrhizás gombák esetében is. Jelenleg hiába keresnénk ezeket a természetes növénysegítőket talajunkban.

Örülünk, hogy a közelmúltban a növénytermesztésben egyre inkább visszatérnek őseink a hagyományos és kíméletes megközelítéséhez, és ez a tendencia a szőlőtermesztésben is megmutatkozik.

Sok szőlőtermesztő már korlátozza a vegyi anyagok használatát, akár a környezet védelme, akár az ökológiai termelésre való áttérés, vagy röviden az egészségesebb és kisebb mértékű vegyszeres termesztés és bortermelés érdekében.

Ha a borászok egyik célja a vegyi műtrágyák csökkentése a termés fenntartása vagy akár növelése mellett, akkor új szőlőültetvények telepítésénél a mikorrhiza gombák alkalmazása jelent megoldást.

Mi tehát a mikorrhiza?

Szőlőültetvény mikorrhiza gombákkal – a mikorrhiza kölcsönösen előnyös kapcsolat a növény és a mikorrhiza gombák között. Kétoldalú, mert a növény fotoszintézissel nyert energiaforrásokkal látja el a gombát, erre reagálva a gomba ásványi anyagokat juttat a növényhez.

A gyökerek kolorizációja mikorrhiza gombákkal pozitív hatással van a gazdanövények növekedésére és egészségére, ami a megnövekedett tápanyag-bevitelben, átültetés idején a stresszorokkal szembeni ellenállóságban, a betegségekkel szembeni nagyobb ellenállóságban, a szárazság idején jobb tolerálhatóságban mutatkozik meg.

A mikorrhiza gombák segítik a növényeket, ha a talaj nehézfémeket tartalmaz, a gombák megkötik őket, de nem adják tovább a növénynek. Végül, de nem utolsósorban a növények nagyobb ellenállást mutatnak a kórokozókkal szemben.

A mikorrhiza gombák a kapillárisok hálózatát hozzák létre a talajban, és ezáltal megerősítik a környező terepet, amelynek jelentős eróziógátló hatása van, különösen akkor, ha lejtőkön növekszik.

Nem számít, mekkora a növények gyökérzete, nem érheti el a talajgombák mikroszkopikus rostjainak hatalmas hálózatának méretét.

A mikorrhiza gombák így a talajba kerülnek ott is, ahol a gyökér nem érheti el.

Ez egyértelmű következtetéshez vezet – amikor a szőlőtermesztés során mikorrhizás gombákat alkalmaznak, a talajból származó összes tápanyag maximálisan felhasználható.

A mikorrhiza a növények 90% -át teszi ki. A növénytől és a mikorrhizás gomba típusától függően két alapvető típust különböztetünk meg: endomikorrhiza és ectomikorrhiza

Az endomikorrhizás szimbiózis leggyakoribb típusa az arbuscularis mikorrhiza. Ez egy mikorrhiza, amelyet az intracelluláris struktúrák kialakulása jellemez, az úgynevezett arbuscules. Intenzív anyag- és információcsere folyik ezekben az arbusculusokban. A legfeljebb tíz centiméteres távolságra növő micélium segítségével a gyökérzet felszívódási felülete és a tápanyagok pumpálása a mikorrhizás növényekben jelentősen, akár 700-szorosára is megnő.

Ez a fajta mikorrhiza hozza létre a szőlőültetvényt

Szőlőültetvény mikorrhiza gombákkal – endomikorrhiza típus a mikorrhiza ericoid, amely csak az Ericales növényekben képződik. A savas élőhelyekre jellemző, alacsony talaj-ásványi anyagokkal, magas szén-nitrogén aránnyal vagy alacsony pH-értékkel (pl. puszták és tőzeglápok). Az erikoid gombák olyan speciális enzimeket állítanak elő, amelyek lehetővé teszik számukra, a növények számára általában nem elérhető komplex szerves forrásokból származó anyagokat, mint például peptin, fehérjék, kitin.

Az ektomikorrhiza körülbelül 2000 növényfajból áll, főleg fákból és cserjékből.
A mi éghajlati övünkben ezek főként fák – lucfenyő, boróka, tölgy, bükk, hárs stb.

Az ektomikorrhiza gombák micéliuma gombás köpenyt képez a gyökérfelületen, amely a gyökér kéregének sejtközi tereibe nő, és az ún. Hartig hálózat. A hyphák (gombarostok) a gyökér felszínétől néhány méterre nőnek. Az ektomikorrhiza az egyetlen fajta mikorrhiza, amely termőtesteket alkot.

Kutatási eredmények és tesztek kimutatták, hogy egy mikorrhiza termék növényekre történő alkalmazása természetesen növelheti a növények biomasszáját, a virágok és gyümölcsök számát, és a növények nagyobb ellenállást mutatnak stresszes környezetben.

Mikrorizális termékekkel történő kezelés

A mikorrhiza termékekkel történő kezelés az egyik új biotechnológia, amelyet egyre inkább előnyben részesítenek a hagyományos kezeléssel szemben. A hasznos talajgombáknak köszönhetően az ipari műtrágyák fogyasztása csökkenthető a növények minőségére, egészségére és a talajvíz szennyezésére gyakorolt negatív hatása nélkül.

Számos országban mikorrhiza gombákat kutatnak, és az eredmények több mint pozitívak. A jó talajgombáknak köszönhetően nagyobb a termékenység, a stabil növekedés, a gazdagabb virágzás, a növény könnyebben legyőzi a stresszes helyzeteket.

A mikorrhiza csökkenti a növények pusztulását, hozzájárul a jobb gyökeresedéshez és számos más jótékony hatással bír. Különböző típusú mikorrhizás gombák különféle növénytípusok számára megfelelőek. Az ilyen barátságos talajszivacsokkal rendelkező készítmények már léteznek a piacon, és széles körben használják őket. Némelyikük rendelkezik ökológiai termesztési tanúsítvánnyal is. Például a Symbiom termékek. A mikorrhiza gombák hosszú távú, teljesen természetes és hatékony támaszt jelentenek a növények számára.

A mikorrhiza készítmények alkalmazása egyszerű, csak egyetlen feltétele van, a készítmény közvetlen érintkezése a növények gyökereivel. A legjobb, ha a termékeket az ültetés vagy az átültetés során használjuk. Lehetőség van a már ültetett növények kezelésére, de lyukat kell ásni a gyökérig, és ezen keresztül közvetlenül a gyökérre kell vinni a Symbiom mikorrhiza készítményt.

A mikorrhiza gombák használatának nagy előnye, hogy a gombák, mint élő organizmus, egész életében a növény gyökerén élnek. A termelő számára ez azt jelenti, hogy az ültetés elején kezeli a növényt, így máris gondját viselik.

A sikeres termesztés alapja az egészséges talaj, amely a növények számára a legjobb indulást adja. Őseink tudták, hogy ha gazdag termésre vágynak, a talaj minőségére kell összpontosítaniuk. Manapság, amikor végre odafigyelünk a hasonló megközelítéshez, vissza kell térnünk a természethez és a szőlőültetvényekhez, egy olyan élethez, amely az ipari termékeknek köszönhetően eltűnt vagy jelentősen lecsökkent. Amit minden termelőnek vissza kell juttatnia a talajba, az a mikorrhiza gombák.

 

Miért kell hozzáadni a mikorrhizát a szőlőhöz?

Szőlőültetvény mikorrhiza gombákkal – tudományos kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy a növény a mikorrhiza hozzáadása után sokkal jobb és kiegyensúlyozottabb növekedést mutat élete során. A növény lényegesen jobban ellenáll az olyan stresszoroknak, mint az aszály, a tápanyagok és ásványi anyagok hiánya a talajban.

Amikor a szőlőskertben kialakul a mikorrhiza, a hatóanyagok – antioxidánsok, vitaminok, cukrok – növekednek. Ez a hatás a növény jobb tápanyag-ellátottságának köszönhető. A mikorrhiza a gyökérgomba-kórokozók és paraziták megelőzését befolyásoló tényezőként is leírható.

A mikorrhiza gombáknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy csökken az öntözés és a trágyázás gyakorisága.
Végül, de nem utolsósorban, a talaj mikrobiális életét fejlesztik és javítják.

A mikorrhiza termékek alkalmazásának számos módszere létezik, és mint fent említettük, az alkalmazás egyetlen feltétele a gomba közvetlen érintkezése a növény gyökereivel. Az alkalmazás történhet nedves úton – a gyökerek áztatásával vagy száraz módon – a termék közvetlenül az ültetési lyukba öntésével.

Az a tény, hogy a mikorrhiza gombák a szokásosnál jóval nagyobb mértékben látják el tápanyagokkal és vízzel, ezáltal a növény erősebbé és ellenállóbbá válik. A legyengült szervezet, akárcsak az embereknél, hajlamosabb a betegségekre, és nehezebben képes megbirkózni a stresszel és a nehéz élethelyzetekkel.

A szőlőültetvény pontosan ugyanabban a helyzetben van. Ha a lehető legjobb alapot biztosítjuk számára az egészséges növekedéshez, könnyebben képes legyőzni a nehezebb időszakokat, és magasabb hozammal, egészségesebb terméssel jutalmaz minket.

Miért kell szőlőt termeszteni mikorrhizával?

  • Jobb és kiegyensúlyozottabb szőlőtermesztés. Miért érdemes szőlőt termeszteni hasznos gombákkal?
  • A stressztényezőkkel szembeni ellenállás.
  • Csökkentett növénypusztulás ültetés vagy átültetés után.
  • Gyökérgomba kórokozók és paraziták megelőzése.
  • A hatóanyagok – antioxidánsok, vitaminok, cukrok – növekedése.
  • A talaj mikrobiális életének javítása és fejlesztése.
  • Képesség a növények kezelésére és támogatására vegyszerek használata nélkül.

A Symbivit-ben található micorrhizás gombák a növények gyökereihez kapcsolódnak, tápanyagokat vonnak el a talajból, és támogatják a növényt.