Príbeh jedného malého semiačka - ako to všetko začína?

Egy aprócska mag története – hogyan kezdődik minden? Az elején volt a szó. Ebben a szóban ott rejtőzött az információ. Ezen információ egy kis héjba lett ágyazva, amely rejtett egy kódot. Ez a kód a mai napig létező. Folyton ugyanaz az információ köszön vissza ebből a kis csodából, néha alig láthatóan, néha pedig különféle formákat, színeket és méreteket ölt.

Egy aprócska mag története – hogyan kezdődik minden?

Mennyi információ rejlik ebben az egy aprócska magban?

 

egy aprócska mag története

Egy aprócska mag története

Mennyire tökéletes ez a kis rendszer, amely időről időre átívelően képes megőrizni ugyanazt az információt? Ez az információ megváltoztathatatlan. Bárhogyan is forog a világ. Ez az aprócska mag az évek milliói múltán is változatlan maradt. Ugyanaz a növény nő ma is belőle. Növény, amely egyforma alakú, színű, méretű és a termése is változatlan.

Semmi a világon nem tudta megváltoztatni a kezdetektől belehelyezett információt. Minden előre eltervezett. Az egész egy nagy program.

Egy program, melyet valaki elsőre megtervezett, majd kivitelezett. Beillesztett egy kódot, mely meghatározta, hogy a növény miként növekszik majd, mikor csírázik, milyenek lesznek a virágai, az íze, a termésének formája és gyakorisága.

Meghatározta méretét, korát és célját. Ahhoz azonban, hogy a mag csírázhasson, minden feltételnek jelen kell lennie.

Minden kertész tudja, hogy talaj, víz, levegő és nap nélkül a mag soha nem fog csírázni.

 

És hogy ki az ötödik elem?

 

Egy aprócska mag története

Hogyan kezdődik az egész?

Ez az elem, az ember – az élőlény. Végsősoron ezek az aprócska magok éppen az ember számára lettek megalkotva, hogy ellássák oxigénnel, élelemmel, örömmel, boldogsággal, és ne csupán lakóhelyet biztosítsanak, hanem otthont teremtsenek.

Hiszen mi értelme volna Földünkön a sok virágnak, ha nem lenne, aki megsimogatná őket, és örömét lelné bennük? Mivégre is növekedne, ha senki sem tudná kiélvezni, amit nyújtani tud? Kinek növekedne? Csupán csak úgy, értelmetlenül?

Semmi nem történik a világon ok nélkül. Mindennek, ami a világon történik, oka van. Miért nőne a világon egy almafa, ha nincs, aki elfogyassza finom gyümölcsét. Senki sem tudná élvezni a termést, annak ízét vagy látványát.

Semminek nem lenne élvezeti értéke. Ennek így nem sok az értelme. Miért is nőne az a rengeteg fa az erdőkben, ha nem bocsájtanának ki oxigént és nem szolgálnának termésekkel az erdő élőlényei számára.

Minden mindennel összefügg és mindennek megvan a jelentése

Egy mag rengeteg információt rejt magában. Ezen információk nélkül a növény soha nem nőne meg. Ez az információ pedig, megváltoztathatatlan. Egyazon mag, ugyanaz a növény, mely ugyanolyan magot ad, azonos információval. Milyen nagyszerű is ez a mechanizmus.

egy aprócska mag története

Génmanipuláció

Csupán egyetlen lénynek adatott a benne rejlő információk megváltoztatásának képessége ezen a FÖLDÖN. Ez a lény az ember. Csak ő képes megváltoztatni a megjelenését, ízét, méretét, alakját és tartósságát. Igen, az ember elég messzire jutott ahhoz, hogy ilyen módon képes legyen játszadozni a természettel. A kérdés adott. Valóban jobb eredményt értünk el ezzel a változtatással, mint az eredeti fajokkal? Hány olyan őshonos növényfaj, amelynek gyümölcsét naponta használjuk, létezik még érintetlenül ezen a FÖLDÖN?

Az ember rengeteg hibridet hozott így létre, miközben egyre távolabb került az eredetiségtől. Ezért szükséges ezeket az őshonos fajokat felkutatni és megőrizni, mind a kertészek, mind pedig a jövő generációi számára.

A világon sok magbank létezik, amelyek igyekeznek megőrizni ezeket a vetőmagokat. Az interneten találhatunk olyan magbankokat, amelyek lehetővé teszik, hogy kölcsönözzünk tőlük magokat, amelyeket aztán a következő évben egyszerűen visszaszolgáltatunk a saját újonnan termett növényeinkből.

Ezek a bankok azt is lehetővé teszik, hogy a kertészek felajánlják magjaikat tárolásra, cserére és kölcsönzésre. Bár a világon van néhány vállalat, amely megpróbálja kitörölni ezeket a magvakat a világból, és helyettesítené őket a GMO-vetőmagjaikkal, amik aztán képtelenek a szaporodásra. Ezek a magok nagyban függenek az embertől. Pontosabban az őket birtokló cégektől.

Príbeh jedného malého semiačka - ako to všetko začína?

Egy aprócska mag története – hogyan kezdődik minden?

Kedves kertészek, ez a küldetés kifejezetten az Önöké, akik növényeket termesztenek saját boldogságuk és családjuk, valamint környezetük örömére, hogy megőrizzék őket. A világon mostanra nagyon kevés őshonos hely, növény- és állatfaj maradt. Világunk változik, ahogy vele együtt mi is, és ezek a magok is.

 

Egyszerű valamit megváltoztatni, viszont annál nehezebb visszaállítani

Épp úgy, ahogy nem tudjuk az időt visszafordítani, a kihalt fajokat és a megváltoztatott információt sem tudjuk visszahozni. Feltételezem, hogy azok az emberek, akik kertészkednek, akár az erkélyen, az ablakban vagy a kertben, azt nem üzleti célból, hanem saját örömükre teszik. Azért szentelik idejük egy részét a termesztésnek, hogy családjuk egészséges, ízletes és eredeti gyümölcsöt, zöldséget tudjon fogyasztani. Ezért nem is számítok arra, hogy önök, kedves kertészkedők, vegyszereket használnak majd, vagy egyéb kémiai anyagokat a gyomnövények és kártevők elleni védekezésre .

A következő bejegyzésekben nem fogunk azzal foglalkozni, hogy melyik vegyszer mire is jó. Hiszen ennek igazából értelme sem volna. Mehetünk egyenesen az egyikélelmiszerláncba, és ott megvásárolhatunk bármilyen vegyi koktélt. Nos erről is beszélünk, hogy miért van ez így.

egy aprócska mag története

Egy aprócska mag története – hogyan kezdődik minden?

Ebben a sorozatban az eredeti fajok növényeinek, hagyományos módon való termesztésére összpontosítunk, új eszközök és módszerek hozzáadásával, vegyszerek használata nélkül. Hiszen már így is van elég méreg a levegőben, amit belélegzünk, a vízben, amit megiszunk, a földben, amin élünk és már a Nap sugaraitól is többnyire védekezni kényszerülünk. Így szükségtelen több olajat önteni a tűzre. Ez a sorozat nem kémikusoknak készült. Azoknak szól, akik értékelik ezt a FÖLDET és tudják, hogy csak együtt, közösen lehet megváltoztatni a világot. Köszönöm kedves kertészek, amit ezért a világért tesztek és magáért a FÖLDÉRT. Kívánok Önöknek, kellő erőt és elszántságot ehhez a gyönyörű és hasznos teremtéshez. Soha semmi ne állítsa meg ezt a csodás folyamatot.

Mottó : Csupán rajtad múlik drága gyeremekem, hogy mit táplálsz bensődben. Beléd ültettem legszebb vágyaimat.

Olvassa el még: Egy aprócska mag története – növény a testnek és a léleknek