A kártevő helyes identifikálása hozzájárul a termés jelentős részének megmentéséhez. Ha a levél alján tetveket találunk, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy más kártevő nem leli örömét a növényünkben, és fordítva.

Gyakran találkozunk olyan véleménnyel, hogy a permetezéshez már túl késő van, vagy, hogy a nagyon megfertőződött, ill. tönkrement leveleket és termést elég leszakítani és a védelemmel megvárni a következő őszt.

A gondoskodó gazdát ez a tanács nem nyugtatja meg. Ennek ellenére mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a kártevőktől megszabaduljunk és kihozzuk a termésből a lehető legtöbbet.

A tetvek néhány fajtája a növények megbetegedéseit hordozhatja, ezek főleg olyan vírusok, amelyek a növényi nedvek kiszipolyozásakor kerülnek bele a növény szervezetébe.

               

                                   

                                                    Fa és a tetvek vs. vincellérbogár

                                                                         

                                                                               Tetvek

                      Ne feledkezzünk meg a probléma fő forrásáról, amelyek a hangyák

A tetvek nagy mennyiségű ragacsos folyadékot bocsájtanak ki, ismertebb nevén mézharmatot. Ez az édeskés kiválasztási termék a növényekre csöpög, vonzza a hangyákat és elősegíti a penész kialakulását a leveleken.

Ha a hangyák továbbra is tetveket fognak nevelni a növény levelein, a probléma nem oldódik meg. Ezért a gyümölcsfák védelmére használjanak ragadós lapokat, a hangyák nagymértékű előfordulásánál tegyék tönkre a hangyabolyt.

Tetvek

Milyen biológiai védelmet használjunk a levéltetvek ellen?

  • Helyezzünk el sárga ragadós lapokat a növényültetvényekbe.

  • Megelőző jelleggel használjunk citrusos illóolajat tartalmazó levélpermetet, mint a BorOil, Floravita Citro, Wetcit.

  • Az üvegházakba telepítsünk Aphidius colemani ragadozó fürkészdarazsat. Egy nőstény fürkészdarázs kb. 300 darab levéltetvet képes elpusztítani.

  • Használjunk NeemAzal biológiai rovarirtót, amely használat után néhány órával már jelentős mértékben gátolja a kártevők faló tevékenységét, néhány nap alatt a kártevők megállnak a fejlődésben és elhalnak (olcsóbb a Karanimba Mikro termék).

                                     

Pompás almaeszelény (Rhynchites bacchus)

Milyen biológiai védelmet használjunk a vincellérbogár ellen?

Vincellérbogár harapása

Azt, hogy a gyümölcsfáikat megtámadta a vincellérbogár (ormányosbogár), könnyű megállapítani. Szabálytalan alakú lyukakat harap ki a levélből.

Azon kívül, hogy a vincellérbogár előszeretettel rágja a növény leveleit, lárvái olyan növények egész gyökérzetét támadják, mint például a parkokban található rhododendron, a cseresznyefa vagy a szőlőtőke.

Tekintettel arra, hogy a növények a megtámadott gyökérzet miatt halnak el, természetes ellenség képében biológiai megoldások alkalmazása szükséges.

Nagyon hatékony fegyver a vincellérbogár lárvái ellen a Larvanem élősködő fonálféreg. A biológia növényvédelem e fajtája leginkább nedves környezetben bizonyul hatásosnak, a fonálférgek ekkor a legaktívabbak. Ahogy a fonálféreg észreveszi az áldozatát, a szájnyílásán át jut be a szervezetébe.

Fontos figyelmeztetés: a vincellérbogár ellen először az élősködő fonálférgeket vessék be, másnap pedig folytassák levéltetvek elleni permetezéssel.