Pókok – több mint 900 pókfaj él Szlovákiában

 

Egyikük sem veszélyes az emberre. A legismertebb pókok a Keresztesek-Araneidae, feltűnő színűek, ill. csíkosak, nagy, szilárd hálókat fonnak.

Keresztesek – Araneidae

Vitorláspókok – A Linyphiidae kicsi, gyakran előforduló pókok, amelyek hálóikon mindenütt tapadnak a növényzetben, fejjel lefelé lógva várják a zsákmányt

Tarantulák – a Linyphiidae faj pókjai

Törpepókok – A Theridiidae kicsi és közepes méretű pókok – keresztesekre hasonlítanak, háromdimenziós hálókat építenek a talajhoz közel.

 

Törpepókok – a Theridiidae nemzetség pókjai

Zugpókok az Agelenidae nagy vagy közepes méretű pókok, sűrű szőrzettel, márványos mintázattal és hosszú lábakkal. Nagy tölcsérszerű hálókat szőnek, amelyekbe elrejtőznek.

Háztartásokban, különösen a pincékben, a Tegenaria domestica fajait találjuk. Fák és sziklák üregében a rozsdaszínű, nagy Tegenaria ferruginea-val találkozhatunk. Az erdők szélén elterjedt az Agelena labyrithica, amely akár 2 méteres hálót is sző egy feltűnő, tölcsér alakú menedékkel az alacsony növényzeten.

 

 

 

Zugpók az Agelenidai nemzetségből

Farkaspókok– A Lycosidae nagy barnásfekete pókok, amelyek lazán mozognak a talajon és a nőstények a tojásaikat a potrohukon hordják. Később ugyanígy hordják a kikelt egyedeket. Ezeknek a pókoknak 8 szemük van három sorban. Ennek ellenére nem képesek elég körvonalat érzékelni. Azonban minden mozdulatra könnyedén reagálnak.

A Lycosidae nemzetség farkasszerű pókjai

UgrópókokSalticidae melegebb környezetben fordul elő, épületek, falak és fatörzsek repedéseiben telepszik meg. Kicsi, de robusztus pókok, erős, rövid lábakkal. Hálót nem szőnek. Éles ugrásokkal és rángatózó futással mozognak.

A Salticidae faj ugrópókja

Karolópókok A Thomisidae család tagjai virágokban vagy a fák kérgén találhatóak, ahol zsákmányukat várják. Inkább apró rákokra hasonlítanak. A zsákmányt éles ugrással kapják el.

A faj gyakori pókjai – Thomisidae

Tucatnyi pókfaj létezik hazánkban. Életmódjuk különleges. A nőstények 100–1000 tojást raknak, és egy gubóba fonódnak. Magával viszik vagy őrzik őket. A fiatalok felnőtt pókokra hasonlítanak. Később többször vedlenek. Gyakori, hogy a szél mozgatja őket szerte az országban. A felnőtt pókok 1-2 évet élnek.

 

Pókok – miért védjük őket?

Alapvetően a pókoktól, akárcsak a kígyóktól, szinte mindenki fél. Egyesek jobban, mások kevésbé. Egyikünk fóbiás, másikunk otthon tartja őket terráriumban. Ennek ellenére szilárd helyük van a természetben, nélkülük a rovarok egészen törékeny élete szó szerint összeomlana. Ők tartják fenn az egyensúlyt a rovarok világában. Jelentőségük abban rejlik, hogy ragadozók, akik fenntartják a rendet a természetben.

Bár a pók nem szakosodott egy bizonyos típusú zsákmányra, és mindent megesz, ami a hálóba kerül, kertünkben hasznos. Főleg legyekkel, levéltetvekkel, szöcskékkel, poloskákkal, hernyókkal, pillangókkal, atkákkal és más rovarokkal táplálkozik.

A Xisticus és Philodromus nemzetségek fajai, mint a Farkaspók nemzetség egyes pókjai, ormányos bogarakat, levéltetveket, poloskákat, hernyókat és még kifejlett Almamolyokat is fogyasztanak.

A gyümölcsösökben az Ugrópókok az Almamolyok hernyóit is eszik.

A pókok számos kártevő rovart képesek elpusztítani. A keresztespók óriási hálójával több mint 1000 szárnyas levéltetvet képes megfogni. Ugyanakkor a pókok táplálékul szolgálnak más hasznos ragadozók számára is, mint például a magányos darazsak, ásóbékák, csörgőkígyók, békák, madarak és gyíkok.

 

A pókok védelme

Hasonlóan, mint más ragadozók esetében, ne használjon vegyszeres permeteket a kertben. Különösen ne használjon akaricideket tartalmazó permeteket. Figyelem! A kertészek által előszeretettel használt kék dobozban található, ártalmatlan megjelenésű termék, amelyet tavaszi lemosó permetező néven árusítanak, akaricideket tartalmaz, amelyek segítségével megsemmisíti az összes áttelelő Katicabogarat, pókot, Közönséges fátyolkát és minden hasznos organizmust, amely a fák kérgében telel.

 

Biológiai védelem révén, vegyszert tartalmazó termékek nélkül harcolhat a kártevők és betegségek ellen, ill. ezzel együtt egészséges ételeket fogyaszthat

Tavaszi lemosóként használjon réz és olaj alapú biológiai szereket olyan anyagok hozzáadásával, mint bór, vas és cink. Kocide 2000 + Prev B2, Cuprotonic + Prev B2 vagy BorOil + FerrumOil. Használja a Typhlodromus pyri ragadozó atkákat, gubacsodást okozó atkák ellen.

A szezon későbbi szakaszában használjon preventíven kén, réz alapú természetes olajokat, gombákat és baktériumokat a betegségek megelőzése érdekében. Vitisan, Alginure, HF Mycol, Imunofol, Chitopron, Trifender vagy más ökológiai készítmények, amelyeket az e-shopunk-ban talál.

Szívó-rágó kártevők ellen használjon NeemAzal, Wetcit vagy Quassia amara gyümölcsdarazsak ellen. Lepinox plus hernyók ellen.

A biológiai készítményeket óvatosan használja. Ne lépje túl az adagolást, és ne használjon szereket erős szélben és a napsütésben. Permetezzen kora reggel vagy naplementekor. Soha ne permetezzen virágzó fákat napsütéses időben. Közvetlenül heves esőzések után, vagy amikor több mint 20-30 mm eső esik, azonnal permetezzük preventíven a betegségek ellen. Igyekezzünk megelőzni a betegségeket még a kitörésük előtt. A levegő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 ° C-ot.