Mi a teendő, ha úgy látja, növényei tápanyaghiányosak? Nehéz kérdés. De mi szívesen válaszolunk. Éppen ezért létrehoztunk egy listát azokról az elemekről, melyeknek gyakori a hiánya. Az első részben a leggyakoribb elemeket – NPK – nitrogén, foszfor és kálium hiányát tárgyaljuk.

 

Nitrogén – N

Nitrogénhiány

A nitrogén az egyik leginkább hiányzó elem. A leggyakoribb tünetek a sárga levelek vagy az egész növény sárgulása.

De miért történt? Miért kezdenek hirtelen sárgulni a levelek?

A nitrogén felelős a levelek egészséges növekedéséért. Maga a nitrogén nagyon jól oldódik, így ha esik az eső, akkor nagy valószínűséggel kimosódik a talajból, különösen télen. Ez a téli nitrogénveszteség azt eredményezi, hogy éppen tavasszal a talajban nem lesz elegendő, ezért a levelek és növények megsárgulnak.

Az egyik megoldás lehet pl. mulcsozás, vagy trágyázás. Rövid idő alatt megoldhatja a nitrogénhiányt magas nitrogéntartalmú trágyákkal vagy baromfipelletekkel történő trágyázással.

A lenti termékeket ajánljuk:

Foszfor – P

Foszforhiányos szőlő

Foszforhiány:

  • A levélerek és a szárak lilára színeződnek.
  • A virágok a szokásosnál később nyílnak.
  • A virágok, magok és gyümölcsök gyengén fejlődnek, a levelek elsárgulnak.

A foszfor fontos a hajtások növekedésében. Hiánya a talajban azonban nagyon ritka. Agyagos talajú területeken fordulhat elő.

A következő termékeket ajánljuk:

  • Tecamin Flower, Trifender
  • Trifender – A Trichoderma asperellum gomba hatóanyaga stimulálja a növények növekedését azáltal, hogy fokozza a fitohormon indolilecetsav termelését, így növelve a foszfor-és cukortartalmát, ezáltal kiváltva a betegségekkel szembeni ellenállást.

Kálium – K

Káliumhiányos növény

Káliumhiány esetén a növényeken megfonnyadt levélvégeket figyelhetünk meg. Hiánya úgy fog megnyilvánulni, mint pl. az egyenetlenül érett gyümölcs. A kálium éppen azért szükséges a növények számára, mert szabályozza a víz felszívódását és biztosítja a fotoszintézis megfelelő lefolyását.

Ezeket a készítményeket ajánljuk:

 

Mindezeket az elemeket kiegészítheti zöld szerves trágyákkal. A trágyázásról a Talaj cikkben olvashat. Hogyan trágyázzunk helyesen?

Az elemekkel foglalkozó cikksorozat folytatása -> Tápanyaghiány a talajban – magnézium, mangán, vas és bór.