Közönséges vakond

A közönséges vakond – Talpa europea – közismert nevén vakond, emlős, amely talajban élő rovarokkal táplálkozik. A közönséges vakond hossza 15-17 cm, súlya kb. 65-120 g. Végtagjai rövidek, de erősek. Széles tenyereit hátrafelé fordítva tolja magát előre a talajban. Rövid, lapos ujjai össze vannak kötve, karmai vastagok.

 

Skandinávia és Írország kivételével egész Európában megtalálható

A vakondnak alapvetően hat ujja van, akárcsak egy óriáspandának. Rendkívül hosszú orra van, orrlyukakkal alul. Az orrával való érintés és szagok alapján tájékozódik.

A szemeik szinte alig láthatóak, füleik fülcimpa nélküliek. A vakond látása gyengén fejlett, de jó a hallása, ill. átlag feletti a szaglása.

Az egyenletesen fekete bársonykabátja rövid és finom tapintású. Nőstény nagyobb, mint a hím, kicsik szürke színűek.

A vakond mozgása általában sokkal gyorsabb, mint gondolnánk. Ügyesen mozog, nem csak a folyosókban, hanem a földön is.

A párzási idény március és június között tart. A fészekben lévő nőstények öthetes terhesség után 3-8 kölyköt ellenek. A kicsik csupaszok, tehetetlenek és csak 3-4 gramm súlyúak.

A fiatal vakondokat az anya szoptatja kb. 2 hónapos korukig. E két hónapos időszak után az új generáció szüleitől függetlenül él.

Erdőkben, nyílt tereken, mezőgazdasági területeken, gyümölcsösökben és kertekben található. A vakondok elkerülik a magas talajvízű területeket, még akkor is, ha jó úszók.

A közönséges vakond nagyon hasznos a kerti kártevők elleni küzdelemben

Egy nap alatt saját súlyának több mint másfélszeresét elfogyasztja! Nagy étvágyuk miatt a vakondok nagyobb számban jelennek meg ott, ahol elegendő élelem van számukra. Ha a vakondnak nincs eledele, gyorsan távozik.

Ezért arra kérjük az embereket, hogy semmilyen körülmények között ne öljenek meg egy vakondot sem

Ha a szép pázsiton halmot ás ki, elegendő a kitúrt földet a komposztba vinni, vagy másutt felhasználni. Gyümölcsösökben gereblyével szét lehet húzni a földet oldalra.

Füstölőket vásárolhat ricinusolajjal, melyek semmilyen módon nem ártalmasak.

Nagyszüleim ezt úgy oldották meg, hogy bezárták az összes járatot, csak kettőt hagytak szabadon egymás mellett. Az egyikbe tömlővel vizet engedtek, így kiöntve őt.

Ezután biztonságosan áthelyezhető egy másik helyre az erdőben. De készüljünk fel, a vakond gyors futó.

Ne feledje azonban, hogy éppen kihozott egy segítőt a kertből, aki kis jutalomért megszabadította Önt a férgektől, drótférgektől, lótetűktől, csigaktól és más káros rovaroktól.

Ezek az elszaporodott kártevők okoznak sokkal több kárt. Ugyanakkor ne feledje, hogy a vakond levegőzteti a talajt.

Átlagosan egy vagy két vakond él egy hektáron

A vakondok kiterjedt alagútrendszert építenek a föld alatt. Semmiképpen nem fogyasztják a növények gyökereit vagy hagymáit.

Munkájuk során meglazíthatják vagy megtörhetik a növények gyökereit a kertben, amelyek kiszáradhatnak. Ez azonban még nem ok arra, hogy megöljünk egy vakondot. A vakond fő táplálékai a káros rovarok, lótetűk, drótférgek, csigák, gyíkok, egerek, békák és más, a föld alatt élő kisállatok lárvái.

Sajnos a vakond hasznos földigilisztákat is fogyaszt a talajban, melyeket felhalmoz rosszabb időkre. Lényegében a vakond fenntartja az egyensúlyt a föld alatt. Így működik az ökoszisztéma. Hagyja, hogy a természet működjön Ön helyett. Tanuljon meg vele együtt élni, számos gondot levesz a válláról.