Minden zöldségféle, gyógynövény, dísznövény vagy fa előnyben részesítik a talaj egy bizonyos pH-értékét. Ezért ültetés előtt fontos megismerni a talaj pH-ját, hogy azt ehhez igazítani tudjuk. Természetes pH-beállító a földigiliszta, melyek komposztja és vermikomposztja semlegesíti a talajt. Ha meg akarjuk emelni a pH-t, fokozatosan adjunk hozzá meszet. Mész hozzáadásával csökkentjük a talaj savasságát. Ha viszont csökkenteni akarjuk a lúgos talaj pH-ját, adjunk több humuszt hozzá, ill. támogassuk az életet a talajban. A magas pH általában a mikroorganizmusok és a humusz hiányát jelzi a talajban.

A zöldségek egyéni igényei a talaj pH-értékével szemben

  • A legtöbb zöldség a 6,5–7,0 közötti pH-értéket részesíti előnyben, de a későbbi érésű zöldségek savas talajban (pH 6,0 alatt) vagy lúgos talajban (7,0 felett) is gyarapodnak.
  • Padlizsán 5,5 – 6,8
  • Fokhagyma 5,5 – 7,5
  • Hagyma 6,0 – 7,5
  • Cékla 6,5 – 7,5
  • Tök 6,0 – 7,5talaj
  • Karfiol 6,0 – 7,5
  • Dinnye 5,5 -7,0
  • Sárgarépa 5,5 – 6,8
  • Póréhagyma 6.0 – 7.5
  • Rebarbara 5,0 – 6,8
  • Retek 5,5 – 6,5
  • Csipkebogyó 6,0 -7,5
  • Édesburgonya 5,5 – 6,5
  • Mogyoróhagyma 6,5 – 7,5
  • Spárga 6,5 – 7,5
  • Uborka 6,0 – 7,5
  • Zeller 5,5 – 7,5
  • Burgonya 5,8 – 6,5
  • A talaj pH-jának, növényekhez való igazításához használhatja a NovaFerm Multi multibakteriális talajtrágyát, amely gazdagítja a talaj mikroflóráját, és a növények igényeinek megfelelően állítja be a talaj pH-ját. Emellett növeli és elérhetővé teszi a nitrogén, a kálium és a foszfor mennyiségét a talajban, ill. növeli a növények ellenállását a kártrevőkkel, kórokozókkal szemben.

 

talaj