Hogyan gondoskodjunk a talajról? Mikor adjunk hozzá trágyát és milyen mennyiségben? Milyen talajunk pH értéke, és milyen a fajtája – nehéz, könnyű, esetleg agyagos? Tartja-e magában a vizet, vagy épp ellenkezőleg a víz gyorsan elszivárog?

Hogyan gondoskodjunk a talajról?

Mielőtt még nekiállnánk a növényültetésnek, először győződjünk meg arról, hogy a talaj alkalmas-e

  • Ha figyelemmel kísérjük a talajban növekvő növényt, rájöhetünk, hogy mi hiányzik a talajból, milyen a talaj típusa.
  • Ha ezt a technikát nem ismerjük, akkor készíthetünk talajelemzést majd annak megfelelően haladhatunk tovább.
  • Azon is múlik, hogy korábban a talaj volt-e műtrágyázva, esetleg alkalmaztak-e rajta gyomirtó szereket. Mi az ami a közelében található, hogy esetleg szivároghatnak-e át a környékről/környékbeli földekről különféle kémiai anyagok.
  • A talaj gyomirtószerektől és egyéb kémiai anyagoktól való megtisztítására, a vermikompost csurgalékvizet használjuk, mert tisztán organikus termék, amely megújítja és méregteleníti a talajt.
  • Ahhoz, hogy a talajban egészséges mikroflórát alakítsunk ki, szükséges hozzáadnunk mikorrhiza gombákat, melyek megtalálhatóak a Symbivit termékekben. Ezek a gombák rákapcsolódnak közvetlenül a növény gyökérzetére, miközben növelik a talajból kinyert tápanyagok mennyiségét annak támogatása céljából. Használhatjuk még a Trifender terméket együtt a Trichoderma asperellum gombával, amely sitmulálja a növény növekedését, miközben a létrejött mikroorganizmusok képesek nagyobb ellenállást generálni a patogénekkel szemben, melyek veszélyeztetik a növényeket és szennyezik a környezetet. Sikeresen megnöveli a növények ellenálló képességét a gombás betegségekkel szemben.
  • A következő szerves baktériumtrágyák segítségével feljavítjuk a talaj elvesztett mikroflóráját. A NovaFerm Multi egy folyékony trágya a hozam természetes növelésére, mely tartalma: Azotobacter spp, Azospirillum spp, Bacillus licheniformis, Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, amelyet nitrogénmegkötő tulajdonság jellemez. Használatának köszönhetően a talaj aktivitása javulni kezd, a talaj biológiai életfolyamatai növekedésnek indulnak, ezzel egyidejűleg megújul a talajstruktúra, valamint a terméshozam mennyisége is nő. Ez a szerves trágya a talaj pH-ját a növények igényeinek megfelelően állítja be.

Mennyire válik tömörré a talaj a nehéz mechanikai és korábbi megművelések során?