Termőföld, bioszén, mikorrhiza gombák és más mikroorganizmusok

Manapság már nem jelent problémát kémiai anyagok segítségével nagymennyiségű termést termeszteni. Az fontosabb kérdés, hogyan termesszünk egészséges, ökologikus terményeket fenntartható módon?

A mikorrhiza gombák segítségével való termesztés az egyik válasz a kérdésre. Mivel csak a kémiai anyagok használata nélküli, egészséges módszerrel termesztett minőségi élelmiszer van jótékony hatással az egészségünkre.

Leheljünk életet a termőföldbe

                                    Minden a földben kezdődik… és ott is ér véget

Leheljünk életet a termőföldbe

A termőföld tökéletes organizmus. Még ha természetesnek is vesszük, befolyásolja a növénytermesztési igyekezetünk eredményeit. A termőtalajban kezdődik az egész kertészeti törekvésünk.

A termőföld nélkülözhetetlen fenomén az egész ökoszisztéma szempontjából. Úgy, ahogyan a természet, a föld is rendelkezik bizonyos mechanizmusokkal, amelyeket az emberi tevékenység hatása csak megzavar, így a föld elveszti teljesítő képességét. Később ez megmutatkozik a gyenge termésben és a termesztett termények betegségekre való fogékonyságában. Ez újbóli kémia szerek használatára sarkall minket és ez állandóan így ismétlődik. Mikor elég lenne bioaktív hatóanyagokat és mikroorganizmusokat juttatni a talajba.

                        Biochar-nak is nevezett bioszén, fekete arany vagy pirolízis szén

Bioszén

A bioszén fogalma 2000 éves. Az ún. biocharikus termőföldet az amazóniai esőerdőkben fedezték fel. Amazónia őslakosai a szerves maradékot elégették, és azzal gazdagították a talajt. Az ilyen módon létrejött föld neve Terra Preta (portugál szó, jelentése feketeföld), és mindmáig a világ legtermékenyebb termőtalajaként van számon tartva. A bioszén / Biochar szénben és más összetevőkben gazdag anyag. Ma a bioszén növényi hulladékból, speciális körülmények között, magas hőfokon és nyomáson, oxigénmentes közegben, a pirolízis (hőbontás) technológiája folyamán képződik.

A bioszén speciális az oxigén és a szén keverésarányában, valamint nagymértékű a porozitása. Éppen a porozitás és a földben való additív, hosszútávú hatása miatt nincs vetélytársa a piacon. A bioszénben lévő pórusok megkötik a vizet és a talajban lévő szerves tápanyagokat.

Ha összekombinálják a bioszenet a vermikomposztálással, vagy más tápanyaggazdag komponenssel, biztosított, hogy a termőtalaja vagy a földje, amelyben termeszt, a tápanyagokat és a vizet megköti a növény gyökérzetének közelében és nem veszik el az ökoszisztémában. Ezzel a lépéssel hosszútávra menően tápanyagdús, egészséges és bőséges környezetet érnek el.”

                                                         Mikorrhiza gombák

A mikorrhiza gombák jótékony hatásáról ma már a kertészek és termesztők túlnyomó többsége tud, és minden ültetvény természetes részét képezik. Az a növény, amely mikorrhiza szimbiózisban él, nagyobb gyökérzeti aktivitással rendelkezik – mintha szerteágazóbb gyökérzete lenne. Azokkal több tápanyagdús vizet képes felvenni. Ez azt eredményezi, hogy a növény magasabb tápanyagtartalommal rendelkezik, jobb minőségű termést ad, ellenállóbb az időjárás viszontagságaival, a stresszel, a szárazsággal, a környezetszennyezéssel és a kórokozókkal szemben. Összességében jobb erőnlétben van. A mikorrhiza gombákkal való termesztés nélkülözhetetlen haszna, hogy több ún. másodlagos anyagcsereterméket (szekunder metabolitokat) állítanak elő. Ezek lehetnek esszenciális olajok, cukrok, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb hasznos anyagok.

  • A paradicsom lykopént tartalmaz, amely jelentős anyag az ember egészségének szempontjából. Ha a paradicsomunk gyökérzete mikorrhiza gombákkal rendelkezik, magasabb lykopéntartalommal ellátott termést produkál.

  • A mikorrhiza-val termesztett levendula és egyéb gyógynövény több esszenciális olajat termel, a szőlőnek magasabb a cukortartalma, a gyümölcs több ásványi anyaggal és vitaminnal rendelkezik.

  • Ez mind a mikorrhiza gombának köszönhető pozitív hatás, amit semmilyen más termékkel nem lehet elérni. Ha inkább öntöznek, tápoznak, vagy bármilyen más tevékenységgel próbálkoznak, egyikkel sem tudják megnövelni e ritka anyagok mennyiségét a termőtalajban.

                                                                  Baktériumok

A baktériumok a termőtalaj fontos részét képezik, a földben lévő mikroorganizmusok fele a baktériumoknak köszönhető. Hatással vannak a föld terméshozására, valamint a növény jólétére és fejlődésére is. Egy egész sor van belőlük, például a Bacillus nemzetség. A baktériumok megnövelik a növény ellenállóságát a szárazsággal és a környezeti viszontagságokkal szemben. A baktériumok a gombákkal ellentétben gyorsabban szaporodnak. Ha a növénynek előnyös baktérium törzset fecskendezünk a földjébe, szaporodásukkal a gyökérzet és annak környékén (az ún. rizoszférán) megnövekszik az elérhető és hasznos tápanyagok felszívódásának az esélye. Az ilyen baktériumok biztosítják a növény védelmét a kórokozókkal és a szárazsággal szemben. Léteznek olyan baktériumok is, amelyek foszfátionokat juttatnak a termőtalajba, amelyeket a növény segítség nélkül nem tudna számára előnyösen felhasználni. A baktériumok ezeket a foszfátokat felemésztik, és a mikorrhiza gombák a micélium segítségével a növény gyökérzetébe szállítják. Ez a talajban élő mikroorganizmusok tökéletes összhangja, amely biztosítja a növény számára a jólétet és a túlélést még nagyon kedvezőtlen feltételek mellett is.

                                                        Mikoparazitikus gombák

Az előnyös mikroorganizmusok mellett a termőtalaj betegségeket okozó, patogén mikrobákat is tartalmaz. De a természet a maga szépségében e kórokozók ellen is rendelkezik természetes ellenféllel, ezek a mikoparazitikus gombák. Az egyik a Trichoderma harzianum nevű gomba, amely olyan patogén gombákkal táplálkozik, amelyek a növény gombás megbetegedéseit okozzák. Ezért a mikorrhiza gombák baktériumokkal és trichodermával való kombinációja képes meggátolni a növény megbetegedéseit. Ez a mikroorganizmus-együttes életre kelti a termőföldet és kialakítja fő funkcióját.

Leheljünk életet a termőföldbe

A bioszén mikroorganizmusokkal – például mikorrhiza gombák és baktériumok – és természetes tápanyagú összetevőkkel – mint a vermikomposztálás, komposztchar, huminsavak – való használata összeköti a legújabb kutatások ismereteit az őseink természet által inspirálta, bölcs meglátásaival. Ez a legalkalmasabb és leghatékonyabb módszer a növények kémiai anyagok nélküli termesztésére, amely garanciát ad Önöknek a magas terméshozamra, egyúttal magasabb szintre emeli a termőtalajt a környezetükben és hozzájárulnak a fenntartható életszínvonal megtartásához.

Köszönjük Miroslav Vosátka professzornak, aki egész életét áldozza ennek a témának, valamint a hasznos mikroorganizmusok felhasználásának a növénytermesztés terén, mindemellett hálásak vagyunk az összes hasznos információért és elmélkedésért, ami megjelent ebben a cikkben.