Levéltetűfélék (Aphididae)

Az almafákon leggyakrabban a Zöld almafa-levéltetű (Aphis pomi), a Szürke alma-levéltetű (Dysaphis plantaginea) és a Levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta) élősködik. Az almafákon petestádiumban telelnek át. A lárvák hagyományosan áprilisban, az almafák bimbózásakor kelnek ki. Szívogatással károsítják a leveleket, melynek következtében különböző deformációkat okoznak rajtuk. A tetvek édeskés kiválasztási terméke, a mézharmat beszennyezi a levélfelületet, különböző fajtájú rovarokat, de legfőképpen hangyákat vonzva oda. A mézharmattal szennyezett növény részeit a korompenész gombafajta károsítja, ami csökkenti az asszimilációs szövet teljesítményét. A tetveknek hatalmas a szaporodási-képességük. A megfertőződött növények jelentős stressznek vannak kitéve, amelynek következtében visszamaradnak a növekedésben, bizonyos esetekben a termés is károsodhat és a növényi szövetek éretlensége miatt kevésbé lesznek fagyellenállóak. Különösképpen veszélyeztetettek a fiatal és nitrogénnel túltrágyázott fák.

Zöld almafa-levéltetű (Aphis pomi)

Az almafán kívül károsíthatja még a körtét, galagonyát, naspolyát és a berkenyét is. A szárnynélküli nőstény 1,5 – 2,0 mm nagyságú, fűzöld színű. A lárvák színe zöld, fekete lábuk van, tapogatóval és szifunculussal rendelkeznek.

A levelek szívásának hatására azok összecsavarodnak, de zöld színűek maradnak. Erős megfertőződés következtében az egész hajtás károsodik. Május vége és június eleje környékén kifejlődnek a szárnyas nőstények, amelyek a többi fára szállnak és ott új kolóniákat alkotnak. Ezek június és július folyamán okozhatják a legnagyobb károkat.

Az almafa-levéltetű a vegetációs időszak alatt 10-13 generációt is létrehozhat. Mivel az egész fejlődés egy gazdaszervezetben megy végbe (monociklikus faj), jelentős mértékben elterjedhetnek.

Szürke alma-levéltetű (Dysaphis plantaginea)

Diciklikus fajról van szó, az elsődleges gazdaszervezet az almafa, majd migrál a másodlagos gazdaszervezetbe, az útifűfélékbe. A különböző színárnyalatú szárnyatlan példányok közös vonása a viaszportól való hamvasságuk.

A levelek szívásával azok lefelé csavarodnak, miközben pirosra színeződnek, később akár le is potyoghatnak. Erős megfertőződés esetén a fiatal hajtások is károsodhatnak. Az almafán csak néhány generáció fejlődik ki.

Már május beköszöntével megkezdődik az első szárnyas példányok átröpködése az útifűfélékre. Általában lokális eredetű a szürke alma-levéltetű kártevése.

Levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta)

Ezzel a levéltetűvel való megfertőződés esetén a levelek széle vastagodik és megcsavarodik.

A levél felső felülete eldeformálódik piros, rózsaszín és sárga színű duzzadt gubacsok (növényi szövetekben kifejlődő rendellenes sejtszaporulat) következtében. Ez a fertőzés a termést is érintheti, piros foltok képződhetnek rajtuk.

A levélpirosító alma-levéltetű monociklikus faj.

Almafa – levéltetvek elleni biológiai védelem

  • Indiai orgonafa kivonatot tartalmazó készítmények és levélpermetek (NeemAzal T/S, KARANIMBA Micro)

  • olaj alapú készítmények és levélpermetek (BorOil, FerrumOil, Prev B2, Natura Rock Effect, FLORAVITA Citro, FLORAVITA Coco)

  • mikrobiális baktérium alapú trágya (NovaFerm Orion)

  • Nagy csalánból készült extraktum (BiokaURTICA)

  • a Keserű kőris trópusi cserjéből készült főzet

  • mechanikai védelem eszközei (ragadós szalagok a fák törzsén)

Röviddel rügyezés után

ajánlott az ún. tavasz előtti permet használata (BorOil 50-80 ml/10 l vízhez vagy más olaj alapú levélpermet, mint például a FerrumOil, PrevB2 a használati utasítás szerinti dózisban). Praktikus szempontból az olaj alapú levélpermetekhez érdemes réztartalmú levélpermetet is hozzáadni (CuproTonic 50 ml/10 l vízhez, vagy Controlphyt Cu 15-20 ml/10 l vízhez), vagy ha a levegő hőmérséklete engedi (min. 15°C, de nem több mint 25°C), akkor kéntartalmú készítményt (Thiovit jet 30g/10 l vízhez), amely hatására korlátozódik a káros hatás, vagyis erősödik a természetes ellenálló-képesség a gombás megbetegedések ellen. A kéntartalmú készítmény és az olaj alapú levélpermet kombinációjakor mindkét készítmény esetében az alacsonyabb adagolást ajánljuk. A fent említett készítményeken kívül ún. tavasz előtti permetként használhatjuk a Rock Effect terméket is 300 ml/10 l vízhez.

Később a vegetáció során

Megelőző jelleggel, vagy legkésőbb a levéltetvek észrevételekor az említett készítmények mellett használhatunk (megjegyzés: a Rock Effect termék alkalmazása ebben a terminusban 100-300 ml/10 l vízhez) Indiai orgona alapú készítményeket (NeemAzal T/S 30-50 ml/10 l vízhez, Karanimba mikro 20-50 ml/10 l vízhez), esetleg csalánból készült kivonatot (BiokaURTICA 50-70 ml/10 l vízhez, legjobb hozzá a BorOil levélpermet 10 ml/10 l vízhez dózisban). Hatásos a Keserű kőris trópusi cserjéből készült főzet és a mikrobiális NovaFerm Orion termék 60-70 ml/10 l vízhez adagolásban. Virágzás után használhatunk további olajos alapú lombpermeteket is, mint a FLORAVITA Citro 10-25 ml/10 l vízhez vagy a FLORAVITA Coco 40-60 ml/10 l vízhez dózisban.