Méhészet Kanadában

A méhészeti statisztikák Kanadában, azon belül Quebecben egyszerűen lenyűgözőek. A mézhozam Kanadában kétszerese a világ átlagos mézhozamának. Ez az ország a környezeti adottságainak köszönhetően, kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket.

A Kanadai és Quebeci méhészekről

Kanada Észak-Amerika északi részén található, kiterjedése 9 984 670 km2. Tíz tartományból és három területből áll. A második legnagyobb tartomány Quebec, több mint 8 millió lakossal, akik több mint 80% -a beszél franciául is.

Oroszország után Kanada a világ második legnagyobb kiterjedésű országa. Területe az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed, északon pedig a Jeges-tengerig. Délen és északnyugaton határos az Egyesült Államokkal, amely így a világ leghosszabb határa.

Kanadában kiterjedt zöldterületek és hosszú folyók találhatók, ahol még mindig viszonylag érintetlen a természet, és ahol a méhek különösebb nehézségek nélkül élhetnek és zavartalanul termelhetik a mézet.

Tehát nem meglepő, hogy úgy tartják, Kanadában, azon belül Quebecben van a világ egyik legtisztább méhészete.

Méhészet Kanadában – Adatok a kanadai méhészetről

A méz minősége az országban nincs korlátozva, tekintettel a nemzetközi ISO szabványokra, de a kanadaiak ennek ellenére különösen szigorúak a méz biztonsága és minősége tekintetében.

2015-ben több mint 8500 méhészt regisztráltak Kanadában. A nyilvántartásban csak azok a méhészek szerepeltek, akik több, mint 6 kaptárral rendelkeztek.

A legtöbb méhész, mintegy 30%, Ontarióban él. Közvetlen utána British Columbia követi 28% -kal. A fennmaradó 42 % megoszlik a többi tartományban, ahol  körülbelül egyezik a méhészek száma.

A legtöbb település azonban a pusztában található. Itt a méhek hosszú nyári napokra és sokféle termésre számíthatnak.

Ha termelésről van szó, akkor három tartomány élvezheti a puszta által kínált előnyöket, nevezetesen Alberta, Manitoba és Saskatchewan. Ontario csak a negyedik helyet foglalja el, annak ellenére, hogy ott van a legtöbb méhész.

Quebecben a méhészet jó úton halad. A régióban csupán 350 méhészre mintegy 50 000 kaptár jut, ami a kanadai méhkasok legfeljebb 8% -át teszi ki. 2014-ben az átlagos mézhozam egyetlen kaptárból 43 kg volt. A számok azonban évről évre jelentősen eltérnek.

A méhészet, mint jövedelemforrás Kanadában

Kanadában a méhészet több ezer lakójának biztosítja a megélhetését. A terület nagyon jól struktúrált, valamint a kormány által is kellőképpen támogatott. A kialakított nemzeti politikának köszönhetően biztosított a méz minőségének felügyelete, nem csupán a helyi lakosság számára, de az exportált termékekre vonatkozóan is.

Ezért megszokott, hogy Kanadában a méz kereskedelmi mérlege mindig pozitív. 2015-ben az ország 11 701 tonna mézet exportált, ebből 3640 tonna Alberta-ból, 3316 tonna Manitoba-ból és 2 999 tonna Saskatchewan-ból származott.

Ebből az Egyesült Államok 69% -ot vásárolt fel, ami 8000 tonnát jelent, Japán pedig 25% -ot, ami 2 800 tonnát jelent. 2015-ben Kanada méz exportja több mint 64 millió dollár volt.

Kanada is importál mézet, főleg Új-Zélandról és Brazíliából. Erre az lehet a magyarázat, hogy egyes mézfajtákat, mint például a manuka mézet, nem állítják elő.

Bár az exportbevételek jelentősek, a helyi fogyasztás is legalább olyan fontos. Kanadában az átlagos mézfogyasztás nagyjából hasonlóképp alakul, mint nálunk, ami 1kg mézet jelent évente. Szlovákián ez körülbelül 900g méznek felel meg.

A kanadai méz jellemzői

 

Kanadában minden tényező adott, hogy jó feltételek legyenek a méztermeléshez, kezdve a nagy széles területekkel, az időjárási viszonyokkal, ami kedvez a nektártermelésnek, a hosszú nyári napokkal, a különleges növényfajtákkal, a színtiszta természettel.  A méhészet Kanadában, ideális a méhészek számára.

A kanadai Élelmiszer-ellenőrzési Ügynökség felügyeli a kanadai méz- és mezőgazdasági termékekről szóló törvény betartását.

A méhészet fejlődésének biztosítása érdekében a tartomány kinevezte azon személyeket, akik felelősek a méhészek nyilvántartásáért és a méhek egészségügyi állapotáért.

Amennyiben szükséges, a kinevezett személyek részt vesznek az új méhészek oktatásában, és felhívják a figyelmet a téma fontosságára. Ez a rendszer lehetővé teszi a méhek nagyobb fokú egészségi állapotának ellenőrzését.

A kanadai méz több mint 27 országban népszerű

A 100% Kanadai méz egy olyan márkajelzés, amelyért a kanadai méhészeknek meg kell küzdeniük.

Amennyiben Kanada szeretne továbbra is minőségi mézet termelni, a kanadai méhészeknek megoldást kell találniuk néhány aktuális nehézségre.

A Change.org-on benyújtott petícióban arra kérték a vállalatokat és a fogyasztókat, hogy csak helyi mézet vásároljanak a helyi méhészektől.

Néhány forgalmazó ugyanis inkább alacsonyabb minőségű mézet vásárol Kínából. Ezután helyi mézzel keverik, és a címkén úgy tüntetik fel, mint “Kanadai méz” vagy “méz Kanadából”.

A méhészek egy javaslaton keresztül szeretnének üzenni, figyelmeztető jelzést küldeni a kormánynak és az érintett vállalatoknak, hogy a minőség megtartása „100% Kanadai méz” szükséges, az ország mézfogyasztásának fenntartásához és a sikeres méhészethez.

A petíció igyekszik segédletet, tájékoztatás nyújtani a fogyasztók számára is. Csak 100%-os Kanadai méz megvásárlásával járulnak hozzá az emberek ahhoz, hogy megóvják a méheket és a helyi környezetet. A petíció megalakulása óta több, mint 75 000 aláírás gyűlt össze.