Ázsiai méhatka

A méheinket fontos védelmezni a parazitákkal szemben egész évben. Ezért fontos lenne tökéletesen ismerni minden lehetséges parazitát, akik veszélyt jelenthetnek a méhekre nézve. Egy ilyen közülük az Ázsiai méhatka (Varroa destructor).

Azt gondolja, hogy Önnel hasonló még csak elő sem fordulhat? Feltételezhetően törődik a saját méhcsaládjaival és megad nekik mindent. Mégis mi történik akkor, ha megjelenik ez az undorító parazita és Ön nem áll készen? A harc nem egyszerű az Ázsiai méhatka ellen, de manapság több módszer és termék is létezik, melyek közül kiválaszthatja a megfelelőt.

 

Ázsiai méhatka (Varroa destructor)-hogyan lehet felismerni?

 

Az Ázsiai méhatka a háziméh (Apis mellifera) ektoparazitájaAz egyik legrettegettebb parazita. A betegség, amit okoz, varroatózis. A méhek fertőzöttségének gyanúja esetén azonnal meg kell vizsgálni az egész családot. Ektoparazita, ami azt jelenti, hogy a méhek testén táplálkozás közben további kórokozókat is terjeszthetnek. Ázsiai származású, és a 20-ik században írták le, mint önálló fajt.

Hogyan különböztetjük meg a hímet és a nőstényt?

klieštk včelí-samec

Hím

A jó hír az, hogy a méhatka szabad szemmel is jól látható. Négy pár lába van. Érdekesség még, hogy amennyiben a kaptár hőmérséklete 40°C fölé emelkedik, akkor elpusztul.

A nőstény barna-vörös színű, körülbelül 2 mm nagyságú, ellenben a hím fehér, egy leheletnyi sárgával, és kisebb 0,8mm-vel. A lárvákat és a felnőtt méhek egyedeit is megtámadják, azok szövetnedveiből (vérnyirokból) táplálkoznak.

klieštik včelí-samička

Nőstény

 

 

 

 

 

Az Ázsiai méhatka fejlődése

A nőstény a táplálkozást követően tojást rak a méhlárvákra. A lerakott peték a fedett méhsejtekben fejlődnek ki. A hímek 6 és 7 napot követően, a nőstények nagyjából 8 nap után kelnek ki. A kikelésüket követően közvetlenül párosodnak, majd a hímek elpusztulnak, a nőstények pedig a már említett szövetnedvekből (vérnyirokból) táplálkoznak.

Érdekesség, hogy az atka leginkább a méhbáb ételmaradékából táplálkozik, majd annak felélése után a lárva vérnyirkát szívja, ezt követően pedig 50 órával később petéket rak.

klieštik včelí na trúdovi

Méhbáb és a méh az atkával fertőzötten

 

Mire kell fokozottan ügyelni?

deformácia krídel
Óriási a szaporodási sebessége. A 10 atkából, ha a méhcsaládot nem kezelik, akár visszafordíthatatlanul nagy arányban is leszaporodhat, ami elérheti a 40 000-res egyedszámot is. Az Ázsiai méhatka azért is nagyon veszélyes, mert olyan sebeket okoz a méh testén, amelyek nem gyógyulnak meg, így átjárót teremtenek a vírusok és baktériumok számára. Itt szóba jöhet egy olyan vírus is, amely a szárnyak deformálódását okozza.

Semmiképp nem szabad alábecsülni a dolog súlyosságát és érdemes azonnal cselekedni, különben kockáztatja, hogy a méhcsalád elpusztul a téli hidegben.

 

Biológiai kezelés

Sajnos háziméhünk védtelen ezen atkával szemben. Kezelni leghamarabb tavasszal tudjuk őket, esetlegesen mézszüretet követően, első körben enyhébb eszközökkel, mint például a hangyasav.

Amennyiben a kaptár nagyon fertőzött, az esetben szükségesek a szintetikus gyógymódok. A kaptárat az utolsó mézszüret után kezeljük. Ezzel a megoldással elkerülhető, hogy a méz szennyeződjön a gyógyszerek által.

Mini naptár az atkák elleni intézkedésekről

Biotechnikai intézkedések (áprilisban)  -> Egész évben legyen biztosítva a kaptárak alja. Az atka, amikor leesik a méh testéről kaptáron kívül, legjobb, ha a földre esik.

Használhat csapdát – feláldozható két műanyag keret (ahol a méhbábok laknak), az atkák a méhbábokat részesítik előnyben, és ott lerakják a nemkívánatos lárváikat. A védekezés ezen fajtáját áprilisban ajánlott alkalmazni.

Az Ázsiai méhatka visszaszorítása (májusban) -> Májusban, a méhsejt behelyezése előtt ellenőrizni kell a kaptárt, hogy véletlenül nem támadta-e meg a méhatka. Az erősen fertőzött kaptárt azonnal kezeljük, de mézet már nem veszünk belőle.

A méhatka elleni védekezés (június) -> Ebben az időszakban elég valószínű, hogy a méhcsalád atkafertőzött. Azonban később kezeljük, mert még vár minket a mézszüret. FIGYELEM! Amennyiben erősen fertőzött méheket észlel, ne késleltesse a kezelést, hanem azonnal lépjen közbe.

A méhatka visszaszorítása (júliusban)  -> Itt az ideje, hogy először kezeljük a méhcsaládot. Ez eltarthat egy hónapig is, de ügyeljenek arra, hogy a kaptárban a hőmérséklet mindig 20 és 30 fok között legyen.

A méhatka elleni küzdelem (augusztusban) -> A párologtató is beválik, ami a méhészeti boltban kapható. Egyszerűen rögzítse egy üres kerethez, és töltse fel 60% -os hangyasavval. 

Méhek gyógyhatású készítményeinek használata (augusztus és szeptember fordulója)

Oxálsav a méhatka kezelésére (novembertől januárig) – csak évente egyszer ajánlott, mert megtámadja a méhek kitinpáncélját.

Fizikai és mechanikai módszerekkel a méhatkák populációja szabályozható, míg a kémiai beavatkozások teljesen megszüntethetik azokat. Hova tűnnek a méhek?

Ázsiai méhatka

Kezelés állatgyógyászati készítményekkel

Jóváhagyott állat-egészségügyi készítmények a mézelő méhek számára 2020-ig (ŠVPS SR):

  1. Apiguard
  2. Apivartin-füstölő csík a kaptárban (kezelés 1.10-től 31.3-ig)
  3. Az Avartin 01-B90 18% -os kálium-nitrát oldattal impregnált kontakt mérget tartalmazó amitraz szalag.
  4. Ekopol

Természetes prevenció az atkák ellen

Ezek lehetnek szintetikus vegyi anyagok vagy természetesen előforduló vegyi anyagok (hangyasav, illóolajok -> menta, citrom és kakukkfű, oxálsav).

Az összes felsorolt ​​módszer hatékony, csak a megfelelő alkalmazásra van szükség, hogy az atkák ne fejlesszenek ki rezisztenciát.

E-shopunkból az Apiguard gélt ajánljuk atka ellen -> nem mérgező természetes gél. Hatóanyaga: 25% Timol . Nincs káros hatása.

Ekopol a méhatka és légcsőatkakór (mézelő méh atkakórja) ellen – illóolajokkal átitatott furnércsíkok.

Ecofytol –  tűlevelű fa kivonat (80%), fokhagymaolaj (0,02%), tengeri só és tisztított víz.

Nozetom – tengeri só (40%), glükóz (30%), fokhagyma kivonat (20%), aszkorbinsav (10%)