Tipula

A Réti lószúnyog (Tipula paludosa) egy kellemetlen rovar, ami a szúnyogra emlékeztet minket. Úgy érzi, hogy a lószúnyog az Ön kertjének is a része? Miért ennyire ellenszenves jószág? Miként lehetne eredményes ökológiai harcot indítani ellene? Mindezt közelebbről szemügyre vesszük a következő cikkben. Ebben további segítségünkre lesz a Capsanem termék.

A kifejlett Réti lószúnyog jellemzői

                                                                                                  

lószúnyog

Pár (hím és nőstény)

A Réti lószúnyog (Tipula paludosa) a lószúnyogok családjához tartozó faj Egy olyan rovar, amelyet a kétszárnyúak (Diptera) rendjéhez sorolunk.  A testük elérheti akár a 2 cm hosszúságot is. A nőstényeket hosszú lábuk jellemzi, valamint a szárnyaik rövidebbek, mint a hasuk. A hímek teste kisebb, de viszonylag hosszabb szárnyakkal rendelkeznek.

A Réti lószúnyog csápja14 ízből áll, és nagyon hasonlít a közönséges szúnyogra. A szúnyogokkal ellentétben azonban a lószúnyog nem csíp. A kifejlett lószúnyog, nem vesz fel táplálékot, csak vizet, és élettartama 2-14 nap. Egy lószúnyog akár, 200-300 db tojást is rakhat, melyek 1 mm nagyságúak. A peték oválisak, feketék és fényesek.

 

lószúnyog

– Nőstény –

lószúnyog

– Hím –

 

 

 

 

 

 A Réti lószúnyog életciklusa

Miután megismerte a fejlődését, tudni fogja, hogyan védekezhet ellene a lehető legjobban.

  1. A nőstény a tojásokat közvetlenül a talaj felszínére rakja – körülbelül 300 tojást. Ez a talaj nedvességétől is függ.
  2. A lárváknak 4 növekedési szakaszuk van. Június közepén a lárvák abbahagyják a táplálkozást, és 3-5 cm-re beássák magukat a talajba. A lárva zöldesbarna, szabálytalan fekete pontokkal. A lószúnyog lárvája négy növekedési folyamaton megy keresztül. Méretük 0,5 cm és 4 cm között mozog. A telelő lárváknak tavasszal van a legnagyobb étkezési aktivitása. A nyáriszünet időszakában bebábozódnak.
  3. Bábok – lárvák augusztus végén és szeptember elején bábozódnak. Kifúrják magukat a felszínre, hogy aztán kikeljenek a felnőtt egyedek.
  4. A felnőtt egyedek szeptember 2. és 3. hetére kelnek ki, majd párosodnak és lerakják a tojásokat, mindössze egy éjszaka alatt. 14 nap elteltével a lárvák kikelnek, melyek aztán intenzív táplálkozásba kezdenek.

 

Lószúnyog és az általa okozott kár

Tipuľa a jej larvySajnos a lószúnyog lárvái elsősorban a pázsitot fogyasztják legszívesebben. Károsítják az otthoni gyepeket, golfpályákat és legelőket. Az első károk októberben jelentkezhetnek. A legnagyobb károkat április és május között okozhatja. Lárvák egész nap folyamán táplálkoznak a felszínen, vagy a gyep alatt, annak gyökereivel.

Nedves és meleg éjszakák folyamán a lárvák felmásznak a felszínre és megrágják a fű szárát, ami hatalmas katasztrófának tűnhet a gyönyörű zöld gyep szerelmeseinek. A lárvák által okozott kár a felszínen sárga foltokban nyilvánul meg.

Amennyiben lószúnyog lárvák fordulnak elő a gyepen, nagyon valószínű, hogy ez a madarakat is vonzza (seregélyek, rigók). Csőrükkel eltávolítják a lárvákat a gyepről, és így még jobban károsítják azt. Tehát mit tegyünk, ha megjelenik nálunk a lószúnyog és lárvája?

 

Hogyan védekezzünk biológiailag?

Számos módja van annak, hogy megvédje kertjét a lószúnyogtól és annak lárváitól. Ma együtt megvitatjuk őket.

  1. Ennek alapja az egészséges gyep fenntartása, megfelelő kaszálása és különösen a műtrágyázásA gyepről többet megtudhat a Miért épp organikus pázsit cikkünkben. Használhatja az e-boltunkban kiválasztott termékeket, például: Turfcomp és  Bactofil A.
  2. A lószúnyogok legszívesebben a nedves talajba rakják tojásaikat. Azáltal, hogy javítja a víz kifolyását a gyepéről, visszatarthatja a felnőtt nőstényeket attól, hogy tojást rakjanak oda. Az újonnan kifejlődött lárváknak, száraz talajban nagyon nehéz túlélni.
  3. Nagyon jó hír, hogy tavaszra kevés lárva éli túl a madarak támadásait. Sajnos a rossz hír az Ön számára, hogy a madarak a csipegetéssel károsítják a gyep integritását.

 

Réti lószúnyog – mikor kell harcot kezdeni ellene?

A termékek első alkalmazására tavasszal kerülhet sor, amikor megjelennek az első károkozás jelei. A termékek alkalmazása a már kifejlett egyedekre a legtöbb esetben eredménytelen, mivel a felnőtt példányoknak nincs táplálkozási aktivitásuk. A legtöbb kárt a lószúnyog lárvái okozzák.

Mi a Capsanemet ajánljuk

Capsanem Steinernema carpocapsae

capsanem

Használhatja több kártevő lárváira, esetünkben a lószúnyog lárváira.

A Capsanem látható hatásai: a rovarlárvák megváltoztatják a színüket és nyálkássá válnak.

Felhasználás: Gyep, veteményeskertek, üvegházak, gyümölcsösök, díszkertek.

Figyelmeztetés: Ne alkalmazza száraz talajra, a fonálférgeket, öntözött talajra, esetleg eső után. Az alkalmazást követően legalább két hétig tartsa nedvesen a talajt.