Májusi cserebogár

A Melolontha melolontha Európában a kilencvenes évek végén kezdett megjelenni tömegesen. Földrajzilag északibb helyeken, például Svédországban vagy az Egyesült Királyságban is előfordul. A Májusi cserebogarak Magyarországon is szaporodnak, ezért megmutatjuk hatását a mezőgazdaságra és a kertekre.

Az állatvilágban több mint 350 Májusi cserebogarat azonosítottak. A felnőtt bogár a sötétbarna -fekete színéről ismerhető fel. A Májusi cserebogár 3,5–4 cm -re nő, és szinte ártalmatlan az emberre. Miért szinte? A Májusi cserebogár nem csíp de a kert ápolása közben valószínűleg már mindenki találkozott vele.

Májusi cserebogár vagy “Májusi poloska”

 

Májusi cserebogár

Májusi cserebogár

A Májusi cserebogár kora este jön elő. Leginkább éjszaka aktív, amikor tojásokat rak.

Életciklusa körülbelül egy évig tart, amikor a tojásból a lárva stádiumon át (később a báb) kifejlődik a felnőtt egyed. Néhány fajuk 3-4 évig is él.

A felnőtt cserebogarat felfedezhetjük parkokban, díszrácsok közelében, erdők szélén, de különösen a nagy kiterjedésű réteken.

A Májusi cserebogár „May Bug”– angol szleng fordításából arra lehet következtetni, hogy a tavasz beköszöntével tapasztalhatjuk kertjeinkben a legintenzívebb tevékenységüket..

A kifejlett egyedek egy ideig a föld alatt élnek. Amikor elhagyják a talajt, aktivitásuk többnyire éjszakai, amikor is főként esznek, szaporodnak és tojásokat raknak. A talajban túlélő, tojásokból kikelő fiatal lárvák fokozatosan a felszínre kerülnek.

Miből táplálkoznak a cserebogarak?

Májusi cserebogárIgen, sajnos van mitől tartani – a felnőtt egyedek megeszik a növények leveleit, különösen a sárgabarackét, a cseresznyéét vagy az eperét. Szeretik a lombhullató fák leveleit is, például a tölgyet vagy magukat a virágokat.

A lárvák viszont fagyökerekkel vagy gabonafélékkel táplálkoznak. A kifejlett cserebogarak károsítják a hüvelyesek különféle fajtáit, az eperét, de a szőlőét is, amelyek a gyökérzet elleni támadás következtében kiszáradnak.

Az egyik leggyakoribb kártevő a kertekben.

 

Valóban elpusztíthatatlan a Májusi cserebogár?

A Májusi cserebogár május elejétől tojásokat rak. A lárvák fehér színűek, és 3-4 héten belül elérik a végső stádiumot. Fejük fekete, testük “C” alakú.

Májusi cserebogár lárvája

Májusi cserebogár lárvája

Az első szakaszban a lárvák nincsenek nagy hatással a növénytermesztésre. A fiatal lárvák többnyire fűgyökerekkel táplálkoznak, bizonyos esetekben gabonafélékkel is. A fejlődés első szakaszában a lárvák képesek túlélni anélkül, hogy egész nyáron táplálkoznának. Októberig nagyon keveset fejlődnek, így nagy mennyiségű zsírt tudnak felhalmozni, hogy túléljék a téli hónapokat.

A tél folyamán a talaj mélyebb rétegeiben túlélő lárvák második szakasza közelebb kerül a felszínhez, és az újonnan csírázott termés gyökerén él. A Májusi cserebogár lárváinak ez a szakasza döntő hatással van a búzatermésre. A cserebogarak lárvái által kevésbé érintett gabonaféle a zab. A kutatások megerősítették, hogy a mák-, ill. repcecsemeték minden 5-6. gyökerén lárvákat találtak.

Éppen azért, mert a lárvák a gabonafélék gyökerén tartózkodnak, a talaj felszíni permetezésére, a lárvák fejlődésének korábbi szakaszaiban kell sort keríteni. A legjobb eredményeket a vetéskor leginkább hatékony termékek alkalmazásával érhetjük el, amelyek megakadályozzák a tojások lerakását.

Az ilyen szerek az emésztő- és légzőrendszeren keresztül jutnak be a lárvákba, ezért ez az alkalmazási módszer nagyon elterjedt. A permetezés révén a cserebogár lárvák 48 órán belül elpusztulnak.

A nőstény cserebogarak kb.1 500 tojást raknak. Az invazív stádiumú lárvák a szaglóérzékelők segítségével tájékozódnak, és gazdákatnövényeket keresnek.

Praktikus tanácsok

A Májusi csrebogarat a legtöbb esetben kártevőnek nevezik, mert a növények újratelepítése nem minden esetben szünteti meg a problémákat, amiket a cserebogarak okoznak. A gazdáknak ezért kerülniük kell a növények ültetését a hideg hónapokban. Ezekben a hónapokban a lárvák a talaj mélyebb rétegeiben hibernálnak. Ebben az időszakban tanácsos olyan növényvédő szert alkalmazni, amely megakadályozza szaporodásukat vagy fejlődésüket addig a szakaszig, amikor már elkezdik rágni a növények gyökereit. A Májusi cserebogár lárvái 1,5 m mélységig képesek alagutakat létrehozni, és nem kedvelik a nedvességet. Sok faj ellenáll a nedves környezetnek, és csak kevés cserebogár-féle éli túl pl. a szarvasmarhák dübörgését a talajon.

Hogyan lehet ökológiailag hatékonyan legyőzni?

  • larvanem -chrust obyčajnýE kártevők elleni küzdelem leghatékonyabb technikájaként a gazdák kifejlesztették a Larvanem parazita fonálférgeket.
  • Legcélszerűbb permetezni augusztusban és szeptemberben, amikor a lárvák az első stádiumban vannak a tojásokból való kikelés után, ill. a lárvák utolsó stádiumában, áprilisban és májusban, mielőtt felnőttként elhagyják a talajt.
  • használja a NovaFerm Viva -t a talaj fertőtlenítésére, amely szelektíven elpusztítja a talajban lévő káros rovarokat és fonálférgeket is.